IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смолян спира Супер Перелик заради заплаха от наказателна процедура на ЕК*

В писмо от Европейската комисия се казва, че планът е приет без задължителната екологична оценка през 2007 г.

15:23 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Смолян спира Супер Перелик заради заплаха от наказателна процедура на ЕК*

Общинският съвет в Смолян е решил да отмени собственото си решение за общия устройствен план на Спортен и туристически център ”Перелик”, познат още като „Супер Перелик”, съобщиха от Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

По информация на коалицията причината за отмяната е писмо от Европейската комисия, в което се казва, че планът е приет без задължителната екологична оценка през 2007 г., а това е основателна причина да се започне наказателна процедура срещу България.

Общият устройствен план на ски центъра „Супер Перелик” предвиждаше урбанизирането на над 130 кв. км земя, за да бъдат построени хотели с близо 20 хил. легла, паркинги с близо 8 хил. места и над 200 км ски писти. За нуждите на „Супер Перелик” държавата замени над 10 хиляди дка гори на средна цена около 2 лв./кв. м.

Голяма част от одобрения през 2007 г. проект попада в европейската екологична мрежа Натура 2000, припомнят от коалицията.

Коалицията, Съюзът за защита на Родопите и инициативни групи на граждани от Смолян и с. Мугла многократно, но безрезултатно са алармирали българските институции за последствията от незаконосъобразното одобрение на проекта, се казва в съобщението.

Основният инвеститор в проекта Кирил Асенов отрече информацията, че община Смолян е решила да се откаже от него и е отменила решението си. Общинският съвет е отменил решение за частично изменение на общия устройствен план, който през годините е многократно променян, твърди инвеститорът.

*Информацията е допълнена към 16.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още