IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат до 50% спад в цените на терените около Букурещ

След преговори може да се осигури отстъпка от още 30% и терен от 500 кв. м да бъде закупен за 10 хил. евро

13:04 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат до 50% спад в цените на терените около Букурещ

Цените на земята във и около Букурещ са отчели спад от между 40 и 50% в сравнение със средата на миналата година, сочи анализ на румънското издание ZF.

Наред с това в някои случаи може да се договори отстъпка от още 20-30% с онези собственици, които се нуждаят да продадат точно сега, пише изданието.

Миналата година някои брокери отчетоха понижение от 30-40% на цените на земята в Румъния на годишна база. В началото на тази година бе прогнозирано, че парцелите около Букурещ може да поевтинеят с до 60%. Според някои източници сривът в цените на земята може да достигне и 90%.

Информацията на база офертни цени сега сочи, че парцели около румънската столица се предлагат за 30-40 евро на кв. м. След отстъпка от 30% терен от 300-500 кв. м, който е достатъчен за изграждането на средна по размер къща, може да се купи за 10 хил. евро, пише изданието.

Строителните компании също са коригирали офертите и жилище с три спални може да бъде изградено за цена от около 60 хил. евро.

От неназована строителна компания в Букурещ казват, че при сегашните цени могат да построят къща от 120 кв. м за 60 хил. евро. От компанията обаче уточняват, че имотът няма да има разрешително за ползване и качеството на довършителните работи ще е „посредствено“.

Цена от 70 хил. евро, която е необходима за терена и строителните работи за въпросната къща, е сравнима с тази на тристаен апартамент старо строителство в някои райони в Букурещ или на двустаен апартамент в нова жилищна сграда, уточнява изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още