IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високата сграда в света прави дебют в трудни времена

Днес трябва да бъде открит небостъргачът в Дубай Burj Dubai

09:52 | 04.01.10 г.
Снимка: www.burjdubai.com
Снимка: www.burjdubai.com

Днес трябва да бъде открита най-високата сграда в света - Burj Dubai. Откриването е част от усилията на емирството да преодолее кризата и да затвърди репутацията си на регионален и световен бизнес център.

Очаква се небостъргачът да бъде открит с пищна церемония и затегнати мерки за сигурност. Откриването беше отложено, за да съвпадне с четвъртата годишнина от управлението на 60-годишния шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Сградата има над 160 етажа и се твърди, че е висока над 800 метра, макар че предприемачът Emaar Properties все още не е разкрил официално окончателната височина на структурата, пише MarketWatch.

Втората по височина офис сграда в света - Taipei 101 в Тайван, е над 500 метра. Burj Dubai става също най-високата структура в света, като надхвърля височината на телевизионна кула в Северна Дакота.

Според сайта на проекта сградата ще има 900 жилища от 19-ти до 108-ми етаж. На 124-тия етаж има платформа за наблюдения. В небостъргача ще има и хотел, чийто дизайнер е Джорджо Армани. Според информация в медиите в Burj Dubai ще бъде и най-високата джамия в света, на 158-ия етаж.

През ноември емирството разтърси финансовите пазари с новината, че държавният конгломерат Dubai World иска да отложи плащанията по дългове за милиарди. През декември емирството получи 10 млрд. долара от съседното Абу Даби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още