IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио измести Хонконг като най-скъп офис пазар в света

Очаква се втората половина на 2010 да е период на възстановяване и предпазлив оптимизъм и за собственици, и за наематели

10:13 | 23.02.10 г.
Токио измести Хонконг като най-скъп офис пазар в света

Токио измести Хонконг като най-скъп пазар на офис площи в света, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Трите най-скъпи офис пазара в света в класация на компанията остават същите с известни размествания. Токио се издига до първото място от второ, като общите разходи за наем на офис там (наем на първокласни площи плюс данъци и такси за обслужване) сa 1441 евро на кв. м на година (190 долара на кв. фут).

Лондонският Уест Енд напредва от трето на второ място с годишни разходи в размер на 1220 евро на км. м (161 долара/кв. фут). Хонконг губи първото си място и пада на трета позиция с годишни разходи от 1207 евро на кв. м (160 долара на кв. фут.)

Глобалната рецесия е накарала много компании да наемат по-малко площи, което е породило спад на наемните нива в основните бизнес райони през миналата година. Компаниите са се пренасочили също към по-евтини помещения и са преотдали излишните си площи на други фирми, което е засегнало търсенето.

Най-големи понижения на наемните нива през миналата година са регистрирани в Азиатско-тихоокеанския регион. Най-големият спад е с 53% в Хошимин във Виетнам. Силно засегнати са всички ключови градове в региона, като в Сингапур, Хонконг и Токио са регистрирани понижения от 45%, 35% и 21% съответно.

В Европа най-големите губещи са Киев и Дъблин, където намаленията на наемните нива са над 50% и 38% съответно. Дори и по-гъвкави пазари са засегнати, включително Уес Енд в Лондон (-25%) и широкият бизнес център на Варшава (-24%).

В Северна и Южна Америка наемите се понижават със 7% през 2009 г. В САЩ най-големите понижения са в Бостън, Сан Франциско, Сиатъл и центъра на Ню Йорк – съответно 26%, 24%, 23% и 23%. Южна Америка проявява повече гъвкавост, като наемите в Сантяго в Чили дори успяват да постигнат ръст от 28%, въпреки че пазарът е малък и изпитва недостиг на площи клас А. Най-голям спад реализира Буенос Айрес – 14%.

Най-голям напредък в класацията постигат Рио де Жанейро, който се изкачва от 23-та на 13-та позиция, Сеул (от 27-ма на 14-та) и Сидни (от 29-та на 15-та).

Не всички пазари са засегнати в еднаква степен от глобалното забавяне. Повишения на наемите се наблюдават в различни градове като Джакарта в Индонезия, Маями в САЩ и Кейп Таун в ЮАР.

Наемите на офиси в глобален мащаб вероятно ще достигнат ниската си точка до средата на тази година, прогнозират консултантите. Вече се наблюдава ръст на наемите в някои райони, включително в лондонското Сити и в широкия център на Осло.

"Втората половина на годината ще бъде период на възстановяване и предпазлив оптимизъм и за собственици на сгради, и за наематели“, казват от компанията. 

Според данни на друга консултантска компания в сектора на бизнес имотите - DTZ, публикувани през януари Уест Енд е най-скъпата офис локация в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още