IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интеркапитал ПД АДСИЦ търси 58 млн. лв. чрез увеличение на капитала

Минималния размер за успех на емисията е записването на една акция

12:33 | 11.03.10 г.
Интеркапитал ПД АДСИЦ търси 58 млн. лв. чрез увеличение на капитала

Съветът на директорите на Интеркапитал пропърти дивелопмънт (ПД) АДСИЦ е взел решение да увеличи капитала на дружеството с до 19 294 508 обикновени акции, показва съобщение на дружеството чрез БФБ-София.

Емисионната стойност на една акция ще бъде 3 лв., а номиналната 1 лв., като максимално дружеството ще привлече 57,9 млн. лв. Емисионната цена на акция е равна на цената от последната сделка с книжа на дружеството.

Увеличението ще се счита за успешно дори да бъде записана само една акция.

Предложеният максимален размер е 4 пъти по-голям от текущия брой обикновени акции на дружеството.

Средствата от увеличението ще се използват основно за развитието на нови проекти, като в момента сме в преговори, но няма нищо договорено. Една малка част от привлечените средства ще се използва за довършване на проекта ни в Боровец, уточни за Investor.bg Николай Майстер, който е консултант на Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ.

На въпросът ни „Защо не са предложени привилегировани акции?“ г-н Майстер отговори, че те се сочат като по-сигурен инструмент, но чуждите инвеститори гледат на България като рискова страна и слагат рискова премия като за обикновени акции, каквато и доходност да им гарантираш. Затова директно ще издадем обикновени акции. На практика има едно разминаване между виждането на инвеститорите за привилегированите акции и това което си мисли емитента, като ги издава.

На въпрос дали книжата ще се предлагат на капиталовия пазар във Варшава, Майстер уточни, че те ще се предлагат на разнообразни инвеститори, включително на полски. След издаването на емисията полски и други инвеститори ще могат да направят необходимото, за да прехвърлят акциите си за търговия на Варшавската фондова борса.

За последните 12 месеца акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ поевтиняват с 41,75% до 3 лв. за акция и 14,5 млн. лв. пазарна капитализация. За 2008 г. дружеството разпредели 1,16 лв. брутен дивидент на акция, а през четвъртото тримесечие на 2009 г. дружеството отчете първия ръст на годишна база на продадените апартаменти след 6 тримесечия спад. Продадените апартаменти са от проекта Марина Кейп в с. Ахелой.

Свързани компании:

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ - облигации(4ICA)

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още