IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЦК изгради пречиствателни съоръжения, започва нов цинков цех

Успоредно с електролитния цех за производство на цинк ще започне и изграждането на нов терминал за сярна киселина

11:14 | 15.03.10 г.
ОЦК изгради пречиствателни съоръжения, започва нов цинков цех

Оловно-цинков комплекс (ОЦК) АД е приключил изграждането на инсталация за обезвреждане на серен диоксид от технологичните газове на цех “Агломерация” към оловното производство, съобщи дружеството чрез БФБ-София.

В края на месец февруари са проведени промишлени изпитания, като получените резултати показват много добра ефективност на технологията, споделят от ОЦК, като уточняват, че съдържанието на серен диоксид и прах на изход от инсталацията са значително под емисионните норми. Предстои да бъдат извършени измервания от акредитирана лаборатория.

В началото на октомври 2009 г. община Кърджали обяви, че ще съди ОЦК за системно замърсяване на въздуха.

През юни 2009 г. пък ОЦК спря производство на агломерационната машина в оловното производство в завода за преработка на оловни и цинкови концентрати в отговор на дадените от Районната инспекция за околната среда и водите - Хасково две предписания за предприемане на мерки за намаляване на емисиите от серен диоксид във въздуха на града.

Днес ОЦК информира също така, че стартира изграждането на нов Електролитен цех. Срокът за откупуването на инвестицията в него се предвижда да е шест години.

Инвестицията стартира след близо три годишно блокиране на проекта от страна на ексминистър Джевдет Чакъров, след като на 08 март 2010 г., е сключен договор за строителство с Устра Холдинг АД. Той е част от инвестициите за модернизация и разширение на Цинков завод, на които беше дадена зелена светлина от новото ръководство на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Основното оборудване е закупено, доставено и се намира в складовите бази на Холдинга. Новият електролитен цех се очаква да започне работа след 18 месеца, уточняват от ОЦК.

В ОЦК АД, Кърджали в стартирало и строителството на нов терминал за сярна киселина. Проектът се изпълнява от Фин Тех Инженеринг АД, част от групата на мажоритарния собственик Интертръст Холдинг АД. Изграждането на новите мощности е част от проекта за модернизация и разширение на Цинков завод. Новият терминал за сярна киселина ще осигури изцяло повишения капацитет на новия цинков завод, уточняват от ОЦК.

За 2009 г. ОЦК реализира 6,5 млн. лв. печалба, след загуба от 37,6 млн. лв. за 2007 г.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поскъпват с 61,69% до 13,477 лв. за акция.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още