IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Букурещ остава замразен, освен ако цените не паднат още

Пазарът в румънската столица се намира в патова ситуация, блокиран от исканията и очакванията на различните играчи

11:31 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар в Букурещ остава замразен, освен ако цените не паднат още

Цените на жилищните имоти в Букурещ вече се понижиха с 40 до 50% през последните две години, но градът все още е пълен с апартаменти за продан, за които няма купувачи.

Пазарът се намира в патова ситуация, блокиран от исканията и очакванията на различните играчи.

Какво казват те в своя защита, пита румънското бизнес издание ZF, като обобщава, че цените ще трябва да се понижат още повече, за да може пазарът да излезе от това състояние.

Строителните предприемачи твърдят, че не могат да понижат цените под минималните нива, договорени с банките. Последните от своя страна твърдят, че правят всичко възможно да защитават интереса на своите вложители. От друга страна собствениците на стари апартаменти казват, че поставят такива офертни цени на жилищата си, “каквито видят в интернет“.

„Какви още чудеса чакат предприемачите“, коментира Дору Лионаческу, партньор в инвестиционната компания Capital Partners.

„Все още ли искат да продават апартаменти по 10 хил. евро на кв. м в квартал Примаверии, както преди? Това никога няма да се случи отново. Единствено качествените проекти ще запазят сегашните си цени. Жилища, построени насред полето извън града, без никаква инфраструктура, накрая ще бъдат продадени тухла по тухла“, казва той.

По думите на Михай Богза, председател на Bancpost, банките и предприемачите имат общ интерес – да продадат проекта при такива условия, които да позволят изплащане на кредита. Той смята, че в това отношение „има известна, макар и ограничена, гъвкавост“.

„Предотвратяването на загуби се превърна в основна цел при тези обстоятелства“, коментира Йонут Догару, мениджър за Румъния на испанската Grupo Lar, която има няколко проекта в Букурещ. „Ако излезеш на нула, може да се смяташ за късметлия.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още