IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли българите достъп до обществена информация?

Едва 8% от българите смятат, че се спазва правото им на достъп до обществена информация

14:55 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Имат ли българите достъп до обществена информация?

Едва 8% от българите смятат, че се спазва правото им на достъп до обществена информация, показват
данните от годишното национално представително изследване на Програма „Достъп до информация“.

Проучването показва още, че в сравнение с 2008 г. е намаляла необходимостта от търсене на помощ при получаване на обществена информация. 34% от анкетираните знаят къде и как да получат такава информация, а 26 на сто са информирани към кого да се обърнат при отказ от получаването на такава информация. През 2009 г. положителен отговор са получили 68 на сто.

Въпреки това десет години след приемането на Закона за достъп до обществената информация все още се наблюдава слабо изпълнение от страна на институциите, уточни изпълнителният директор на програмата Гергана Жулева, цитирана от БТА.

При приемането на закона едва 3% от гражданите са били информирани, а сега те са 45, добави тя. Програмата е консултирала около 320 случая за изминалата година, като в повечето случай е ставало за
въпрос за неспазване на разпоредба със Закона за достъп до информация, обясни юристът от правния екип на програмата Фани Давидова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още