IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Тодоров: Който работи, няма да се откаже от земята заради намалени субсидии

Какво ще стане с пазара на земя и каква политика на субсидиите може да спре обезлюдяването на селата, разказва главният секретар на АЗПБ пред Investor.bg

08:15 | 29.04.13 г. 12
<p>
	<em>Ивайло Тодоров. Снимка: АЗПБ</em></p>

Ивайло Тодоров. Снимка: АЗПБ

Какво ще се случи със селското стопанство и пазара на земя след реформата в Общата селскостопанска политика са въпроси, които си задават не само заетите в този сектор. В Брюксел дебатите продължават, а темата е основна и за следващото издание на Клуб Investor.bg през май.

Може ли с помощта на политиката на субсидиите да бъде спряно обезлюдяването на селата и как ще се отрази очакваното намаление на субсидиите за големите производители, разговаряме с Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциацията на земеделските производители в България. Той ще бъде модератор на дискусията на Клуб Investor.bg на 8 май.

- Г-н Тодоров, какви са Вашите наблюдения върху пазара на земеделски земи. Ще бъдем ли свидетели на следващия „балон”?

Има едно известно отдръпване на пазара, но то е от външни играчи. Става въпрос за хора, които не разбират от земеделие и не са в сектора. Имаше доста такива, които решиха да инвестират в земеделски земи, защото имаше информация, че тя ще повишава цената си през годините. В крайна сметка обаче си пролича, че има оптимални стойности и на цената на земята, и на размера на рентата. Много хора дадоха сериозни суми за декар земя, но възвръщаемостта им не е такава, че в рамките на 10 години да бъде върната инвестицията само от рентите.

- Очаквате ли разпродаване на земи, ако в крайна сметка бъде одобрено ограничението на субсидиите за големите производители?

Смятам, че всички ще потърсят начин, за да получат максимални средства за земята, която използват, без да я отдават на друг или да се освобождават от нея. Хората, които работят действително, са доста ефективни и те няма да се откажат от земята, която обработват, само защото няма да получават максимална субсидия за нея.

- Каква политика на субсидиите всъщност може да спре обезлюдяването на селата?

Със сигурност трябва да се стимулира  интензивното производство - животновъдството, производството на плодове и зеленчуци, етерично-маслените култури за райони, където няма алтернативи, както и тютюнопроизводството. За отглеждането на тютюни трябва да се стимулира и неговото заместване, защото рано или късно това производство няма да бъде повече субсидирано. Това е начинът – стимулиране на производства, които осигуряват по-голяма заетост, повече работни места.

- Зърнопроизводството е търсено от големите производители, но може ли то да осигури тази заетост?

В зърнопроизводството има голяма механизация, обработват се големи по обем площи, но с малко работна сила. Това е резултат от развитието на технологиите. Това производство няма как да стимулира заетост. Но от друга страна в момента голяма част от производителите започват да инвестират в добавяне на стойност и изграждат преработвателни заводи – за ронене на слънчогледа, мелници за зърното и т.н., което създава работни места. Така че, ако има инвестиции към преработката на зърното, дори и зърнопроизводството би могло да помогне за спиране на обезлюдяването на селата.

Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Мисленето е трудна работа за обикновенния човек... Просто, човешкото е естествената му "защита" от мисленето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Замислите се колко ваши роднини, приятели и познати в последните години са болни или починали от рак? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ех, който си мисли, че има глобализация без робство живее в утопичния свят на STAR TREK. Само дето там автора го е направил утопичен след като първо е прекарал цивилизацията през една ядрена войничка. Да не се отклонявам. Колегата долу (номер 10) много добре го е казал. МИТА. Глобализация - друг път. Търговските процеси и потоци се канализарат най-добре с мита. Най-правилно е човек да яде ЛОКАЛЕН продукт, а не такъв и така обработен, че да идва от другия край на планетата само и само да генерира някой лев печалба без да гарантира полезно хранене. Внасяме 10 годишно замразено месо за велик ден, само защото е по-евтино от прясното наше локално... Абсурди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
dobri
преди 10 години
Това, че се дават субсидии за един от най-печелившите сектори в Европа е една от най-големите глупости сътворени от евробюрократите под основно френски натиск. Да сложат защитни мита за вноса така, че да е конкуретоспособно европейското производство- това мисля е по-правилното. Така вместо бюджета да харчи пари за земеделие и животновъдство ще получава такива от мито. А иначе зърнопроизводството е един от малкото добре работещи у нас бизнеси, докато животновъдите изнемогват под ценовия натиск на субсидираното западноевропейско производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
http://***.fermer.bg/agro-tv?vid=427
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
За да се задържат ниски цените на храните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Не може да се субсидира печеливш сектор.Защо данъкоплатците трябва да отделят от дохода си за печалбата на някой си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Точно така.Субсидиите изкривяват пазара и търговията.Един наш съфорумник печелеше точно с това - намира земи без да плаща аренда, заорава, засява, получава си субсидията и излиза на печалба 10-15 лв. от декар без да нарушава закона. Не му трябва нито да жъне, нито да мисли за съхранение, пласмент и т.н.Брюкселските зелки има още какво да научат от българските и гръцките хитреци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Нека не се заблуждаваме! Обезлюдяването на селата ни е целенасочена политика от много години. Целта е комасация! След нея ще ни изкупят големите в световен мащаб в бранша и ще останем с пръст в устата затворени на много малка площ в собствената си държава. Ще бъдем като роби в собствената си държава. Зависими. На тия от Българите, които съзнателно подкрепят процеса разбира се не им пука защото те лично ще осигурят и правнуците си. За тях е начин за първоначално трупане на капитал. Бизинесмени са станали и ще стават! ;) Изобщо и не им пука за останалите. Само можем да си ПРЕДСТАВИМ, как цинично си обсъждат процесите които текат ! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Когато взимането на субсидии е единствената причина да се обработва земя, значи нещо не е съвсем наред на този "производител".Помоему именно даването на субсидии прави не конкурентоспособно нашето земеделие, понеже струвами се у нас се дават най-малките субсидии в европа. Дефакто самата продукция, дали я има или няма остава на втори план. Излиза че е по-важно да се получават субсидии и да се правят застраховки, отколкото ще изникне ли или не нещо от земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още