IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова финансова квазиполиция ще следи стоки с висок фискален риск

Звеното е резултат от промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

17:25 | 09.12.13 г. 2
Нова финансова квазиполиция ще следи стоки с висок фискален риск

Парламентът създаде финансова квазиполиция. Това стана с промени, приети на второ четене в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Новосъздаденият орган по приходите ще има право да извършва фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, но няма право да арестува.

Служителите ще имат право да спират транспортни средства на фискални контролни пунктове и да правят проверка на документите, придружаващи стоката.

Новосъздадената структура ще има право още да извършва проверка и оглед на превозваната стока. След прецизирането на текстовете отпадна възможността органите по приходите да изискват фактура за стоката.

Квазиполицейският орган ще има право още да изисква представянето на документ за самоличност от водача на транспортното средство, както и подробности около получателя и мястото на разтоварване на стоката.

Бързоразвалящи се стоки, иззети от органите по приходите и изоставени в полза на държавата, могат да се предоставят на бюджетни организации или на Българския Червен кръст от изпълнителния директор на НАП или от оправомощени от него длъжностни лица.

Списъкът на стоки с висок фискален риск се утвърждава със заповед на министъра на финансите по мотивирано предложение на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите. Заповедта и списъкът на стоките с висок фискален риск се публикуват на интернет страниците на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите.

Промените в ДОПК целят да засилят дейността на приходната администрация и така да повишат събираемостта.

Още в началото на мандата на правителството си постави задача да повиши приходите на държавата.

Една от основните критики на левицата към предишното управление беше ниската събираемост. Лидерът на БСП Сергей Станишев неведнъж е обвинявал предишните управляващи, че контрабандата при тях е достигнала изключително високо равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Колко демократично!То май демокрация означава, контрол, контрол и ПаК контрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Милите местни архитекти са стигнали до единствено възможно решение, изхождайки от предварително приетата позиция на 'Губещия' в глобалозационния план за управление на света, като създават и раздуват излишна администрация под всякакъв предлог и форма, за да имат поле за съкращения в по-дълъг период от време от позицията на по-голяма бройка за съкращаване...Толкова наивен и грешен подход на противодействие, показващо единствено лично безсилие, интелектуална импотелнтност и омраза към маймунския мат'риал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още