IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алън Грийнспан: Балоните са функция на човешката природа

Бившият председател на Фед се притеснява от начина, по който централната банка ще прекрати курса на паричната си политика

14:10 | 27.07.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Алън Грийнспан, председател на Фед в периода 1987-2006 г.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Алън Грийнспан, председател на Фед в периода 1987-2006 г. Снимка: Ройтерс

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) Алън Грийнспан винаги е бил ученик на икономиката. След началото на финансовата криза той се превърна в ученик на човешката природа, пише MarketWatch.

Стоейки в офиса си с гледка към Вашингтонския монумент, Грийспан е нетърпелив да сподели това свое проникновение в последната си книга „The Map and the Territory“, която трябва да бъде отпечатана през есента.

88-годишният Грийнспан бе председател на Фед повече от 18 години в периода 1987-2006 г. Той успя да изведе икономиката през множеството кризи основно чрез понижаване на лихвените проценти и оптимизъм.

Но след като напусна поста си, той преживя забележително падение. Той се извини за това, че е вярвал твърде много на големите банки и отново преосмисли възгледите си за икономиката.

Грийнспан в момента е президент на консултантската компания Greenspan Associates LLC. Пред MarketWatch той коментира текущия курс на паричната политика на Фед, състоянието на икономиката и какво да правим с балоните при активите.

„Икономиката ще направи всичко необходимо в краткосрочен план, подкрепена от силния възход на фондовия пазар“, казва той, но остава притеснен, че „може би сме изправени пред ново спад“.

Според него най-голямото предизвикателство пред Фед е как централната банка да намали огромния си счетоводен баланс и то с минимални последствия. „Няма да бъде лесно и очевидно не е ясно как точно ще стане“, коментира Грийнспан, надявайки се, че Фед ще прекрати гладко текущия монетарен курс.

Бившият председател на щатската централна банка очаква остра пазарна реакция след първото покачване на лихвените проценти. „Вижте какво стана, когато за пръв път се заговори за намаляването на обема на облигационната програма. Пазарите винаги са чувствителни“, добавя той, но не е сигурен, че правилната комуникация ще изиграе основна роля.

„Една от областите, към която винаги изпитвах съмнение по време на мандата ми, бе колко ефективно бихме могли да комуникираме с пазарите, защото те предугаждаха ходовете на Фед. Беше битка, която не съм сигурен, че винаги печелехме“, казва Грийнспан.

„Не можем да пропуснем факта, че оценките на активите имат огромно влияние върху икономическата активност и няма централна банка, която да не се съобразява с това, което се случва не само на кредитните пазари, които, разбира се, са в основния мандат на Фед, но и на различните пазари на активи“, заявява той във връзка с последните коментари на Фед за оценките на капиталовия пазар.

„Без да наблюдавате различните пазари на активи няма как да имате цялостен поглед върху това как работи икономиката. А как да отговорите на промените в цените на активите е основателен въпрос. Но според мен самото му наблюдение е грешка“, казва още Грийнспан в интервюто за MarketWatch.

„Има основни разлики. Отчасти съм съгласен, че балоните са основен проблем, който трябва да бъде разрешен чрез регулации“, отговарят той на въпрос, свързан с реакциите му след речта на сегашния ръководител на Фед Джанет Йелън пред представители на Международния валутен фонд. Тя каза, че централната банка трябва да използва първо регулации, ако възникнат опасения относно цените на активите.

Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Точно това имах предвид - много по-важно от лихвата е качеството (размера) на обезпечението. А за спада на кредитните стандарти и раздаването на необезпечени кредити, ако трябва да търсим вина в държавни органи, то това не са толкова централните банки, а правителствата. Или ако централните банки могат да влияят на това, то може и в тях да се търси вина, но незнайно защо всички обвинения се свеждат до ниските им лихви. А централните банки дори не кредитират пряко така че тяхното влияние е само косвено - реално балоните винаги ги надуват търговските и инвестиционните банки (без никой да ги принуждава пряко).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
мдам поне с Беланата няма обриви ... :))) а тва долара не знам какво приложение да му намерим, за подпалки през зимата ли, за преработка на артия ли, ама то ако напечатат всички тея числа в машинките наистина ше треа да изсекат освен всички джунгли, но и наште Родопи и Рила и т.н. няма остане дръвце по земята ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
" ...вече бая шумно се заговори за алтернативи на тоалетната артия "долар" и ще доживеем до разпада му ..... "-------------------И с "Долар" съм пробвал , но аз лично залагам на "Белана". По-доволен съм от нашето си, родно производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 15
Ricco
преди 9 години
Не са нито централните банки, нито лихвите проблема, а търговските и инвестиционни банки и размера на обезпеченията (на кого и срещу какво се дават заеми):http://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
от когато този дядка стана шефче на бялата сграда с гаргата, от тогава централните банкери станаха Hollywood Stars и в центъра на камерите и от него момент започнаха и всички кризи и тъпотии, но и с това започна и начлото на края на печатницата, защото алчнотията няма граници и хората от бялата сграда си мислят, че целият свят са *** и ше им се кланят вовеки, но уву вече бая шумно се заговори за алтернативи на тоалетната артия "долар" и ще доживеем до разпада му .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Г-н балон нека не се оправдава с човешката природа за грешките си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
milioner4e
преди 9 години
Точно там, където казваш, че няма балони са най-големите. Точно където някой държавен чиновник бръкне дори само с пръстче гледай кво става. Примери безброй, да не говорим, че той открито си е признавал грешки, които са функция на държавата след като той е олицетворявал държавата в паричната политика. Но и да не се забравя 87 година и колко много е направил за да успокои нещата само за 1 седмица. И на колко пари по-точно би фиксирал цените, дори на нещо толкова "просто" нещо като хляба? И на каква база. И ако отговориш на това и няма противоречия ми кажи на колко ще фиксираш паладия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 21
SS-23
преди 9 години
Много приказки е изприказвал тоя масон, за едно голямо нищо!Прав е само за това, че балона се дължи на човешката психика...а аз бих го казал по директно - алчност!Аз твърдя, че балони има там, където няма държава, т.е. където няма регулация!Ако държавата фиксира цените на основните стоките и/или услуги - в един ценови коридор - няма да има никакъв балон, икономиката ще е спокойна и плавна, печалбите лесно предсказуеми, загубите също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
kostas1990
преди 9 години
Балоните са функция на финансовата система. Тоя дядка се прави на луд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още