IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да си позволи търговска война с Русия?

Според експерт в икономически план никоя страна не може да си позволи мерките да продължат повече от шест до девет месеца

12:40 | 22.08.14 г. 45
Може ли Европа да си позволи търговска война с Русия?

Знаем от повече от 100 години, че протекционизмът и търговските бариери са много лоши за икономиката. Това казва Хосук Лий-Макияма, търговски адвокат и директор на Европейския център за международна политическа икономика, цитиран от онлайн изданието EUObserver.com.

Има достатъчно доказателства, които го подкрепят. Тези съображения обаче не спряха Брюксел от ефективното водене на търговска война с Русия. Оттогава подкрепата за позицията на Европейския съюз (ЕС) започна да се разпада, след като националните лидери започнаха да броят загубите от това решение.

Унгарският премиер Виктор Орбан и словашкият му колега Роберт Фицо публично разкритикуваха санкциите на ЕС. Орбан отбелязва, че санкциите "причинят повече вреда на нас, отколкото на руснаците" и допълва, че в политиката това означава “сам да си простреляш крака”.

От своя страна, Полша отправи официално искане ЕС да даде казуса с руските санкции на Световната търговска организация (СТО).

Въпросът е дали Европа може всъщност да си позволи да води търговска война с Русия?

Според Лий-Макияма в икономически план това гарантира взаимно унищожение, както и че никоя страна не може да си позволи мерките да продължат повече от шест до девет месеца.

Още е трудно да се направи точна оценка за ефекта от санкциите върху икономиката. Служители от ЕС пък настояват, че земеделските производители могат да заменят загубения пазар в Русия с купувачи на друго място.

Има обаче все повече доказателства, че войната на санкции ще доведе до значителен пробив в колективния портфейл на Европа. ING например прогнозира, че забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия може да струва на ЕС 6,7 млрд. евро, да свие производството с 6 на сто и да заличи 0,04% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Компанията подчертава, че изчисленията отразяват консервативната й оценка на икономическите щети, които могат да бъдат причинени от кризата в Украйна.

Несигурността определено подкопава икономическото доверие, особено в Германия, чиято експортно ориентирана икономика е зависима от Русия. Според института ZEW сривът в доверието е "вероятно свързан с продължаващото геополитическо напрежение в Украйна и другаде".

Данните на Евростат сочат, че икономиката на еврозоната се забавя чувствително, като от статистическия институт поясняват, че засега е трудно “да се вземе под внимание дали има някакви отрицателни странични ефекти, или има компенсиране от търсенето от други страни”.

ING също така смята, че санкциите могат да застрашат 130 000 работни места в момент, в който ЕС се опитва да намали високото ниво на безработица.

От началото на годината чуждестранните инвеститори са оттеглили около 60 млрд. евро от Русия. Икономиката на страната, която се разшири с 1,3% през миналата година, отново изпадна в стагнация и се очаква да не нарасне с повече от 0,5% през тази година.

Министърът на земеделието на Русия Николай Фьодоров заяви по националната телевизия в сряда (20 август), че санкциите ще струват "стотици милиарди рубли" заради допълнителните селскостопански субсидии.

Катастрофата още не е толкова видима, но това изказване подсказва, че санкциите на Запада са в ущърб на Москва и ще продължат да подкопават икономиката.

Заплахите от руска инвазия в Украйна обаче остават високи. Този фактор, съчетан с подкрепата на Путин на проруските бунтовници в Източна Украйна, не оставят друга алтернатива.

Както каза литовският външен министър Линас Линкевичиус, чиято страна има обща граница с Русия: "По-добре сам да се прострелям в крака, отколкото да допусна да бъда прострелян в главата".

Още за последствията от санкциите четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
И на мен ще ми е много интересно колко ще издържи запада за собствените си санкции. Относно структурата на икономиката на Русия, то тя си има логично обяснение. Някога Жириновски простичко го формулира. Звучеше приблизително така:" Нека на запад да ни произвеждат дрънкулките, ние ще държим енергийните /и не само/ ресурси! " Така де.... милионера да не се поти в работилниците на Ферари !? Той ПРОСТО ГО КУПУВА! За него го произвеждат. Може ли компанията на Ферари да съществува без клиенти милионери? Единственото на което трябва Руснаците да наблягат сериозно е АРМИЯТА която ще опази ресурсите от НАГЛИ КРАДЦИ от съседните малки дворчета! :))))) ...и те за сега УСПЕШНО се справят. За сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Ша ме прощаваш, но на жигулито единствения му недостатък е че гори много за днешните стандарти. Иначе е желязна кола с много евтина подръжка. Е нямала климатик - голям праз. Една модерна западна кола с климатик се скапва на 10-тата година, долу горе 5 години след като си я изплатил. То хубаво постоянно да ги сменяме... ама поне да са им толкоз евтини цените, че да не ти пука. Но те освен че са малотрайни са и скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
"Много си интелигентен няма що :)и кво като са 6 млрд? тва са *** и то много бедниКой ще им купува скапаните Волги на руснаците,тея от Конго с по 10$ месечна заплата ли ?Или онея от Ирак,Пакистан и т.н. *** държави ,където ги интересува само колко глави ще отрежат ? "Ми не знам, дали съм интелигентен, явно ньет (а и аз не държа на тея неща) но става въпрос за работна ръка да ти преведа все пак, за съотношението 900 млн и 6 млрд. и също така и *** работят повече и за по малко, ако европейците и американците успеят, евала, но надали ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 9 години
По принцип никой не се променя от хубаво . Например без конкуренция СССР произвеждаше Жигули 30-35 г. , а Нокия не от хубава са сменили производството на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
А това е плюс и за нас, защото по същия мобилизиращ начин би ни накарало да потърсим алтернативи на руските енергоносители. Защото досега си беше жива агония. И по-добре да се отреже и да се потърсят нови начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Това (за структурата на Руския износ) наистина е отчайваща статистика. Обаче точно затова случилото се е добре за Русия - защото ако не се беше случило щяха да продължат да си я карат както досега и нямаше да се променят. Хората се променят или когато научат достатъчно за да го поискат (към което никой не се стреми) или когато бъдат наранени достатъчно за да бъдат принудени. Е, сега Русия просто е принудена. Което пак не е гаранция за успех разбира се, но имат едно (и то много сериозно) основание повече. А в глобален план, както казах, това е плюс защото (току виж станало чудо) и вземат, че успеят. При това по нов начин. И така вече светът ще знае, че има и друг начин. Аз лично ще наблюдавам с интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 9 години
Аз никъде не съм писал че санкциите са нещо полезно . За никоя от страните . п.п.Европа няма как да се еманципира от Вашингтон , поне не видимо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
И Париж, и Лондон, в началото на ВСВ, са пример за *** политика. Сори, ингилизите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 12 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
Темата е малко по-друга, ако не се лъжа.Та, относно търговската война: И Европа, И Русия могат да си позволят търговска война. Това се потвърждава от фактите.Друг въпрос, какво се цели, КОЙ го цели, какво ще се получи и кой ще плати сметката.Не буди съмнение, че и двете страни са в губеща позиция. Губят се пазари, работни места и т.н.Обаче, ако Русия и да може да увеличи вноса си /например, от латинска Америка, Китай, южна Азия/ то, Европа трудно ще увеличи своя износ. Освен това, санкциите заздравяват поразложената вътрешно Русия, докато ЕС не показва признаци за нищо подобно.Огромният печеливш в случая са САЩ, след това, Русия /т.к. затвърждава влиянието и разширява контактите си извън Европа/, докато милото ЕС сърба попара отвсякъде от грешно разбрана "атлантическа солидарност".Накратко, санкциите удрят най-лошо по тези, които не пожелаха да се еманципират от Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Аз доколкото съм чел история, тогава Великобритания и Франция сключват договор в Мюнхен с Хитлер и приемат това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още