IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да предявява искове за неустойки заради спирането на "Южен поток"

България се показа като ненадежден партньор и проектът няма да продължи към нея, коментира Коммерсант

10:29 | 22.12.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия няма да предявява искове за неустойки заради спирането на "Южен поток"

Русия не очаква нито да получи, нито да предяви искове за неустойки по „Южен поток“, защото такива не са предвидени в междуправителствените споразумения по проекта, обяснява пред руското издание "Коммерсант" енергийният министър на страната Александър Новак.

Коментарът му бе направен във връзка с решението на България да продължи работата по проекта и да издаде необходимите разрешителни за обекти от газопровода с цел „Газпром“ да не поиска неустойка за отказа от работата.

В свой анализ изданието обяснява, че действията на българското правителство все пак имат известни основания. През март 2012 година, например, София се отказа от строителството на АЕЦ „Белене“ и по тази причина „Росатом“ заведе дело в арбитражния съд в Париж с иск за неустойка в размер на 1 млрд. евро.

Според източници на руското издание България не е похарчила сериозни суми по проекта – няколко милиона евро. Русия обаче е вложила около 5 млрд. евро за морската част на газопровода, която в момента не се строи.

Въпреки това обаче източници твърдят, че голяма част от инвестициите могат да бъдат използвани за изграждането на газопровода за Турция, като част от средствата според "Комерсант" ще трябва да бъде отписана – като цената на инженеринговите проучвания, проектирането и получаването на одобренията. Общата сума на отписванията ще е около 800 милиона евро.

„По принцип действията на българското правителство попадат в категорията на „непреодолимата сила“ (форс мажор, обстоятелства, възникнали след сключването на сделката в резултат на непредвидени или непредотвратими събития от извънреден характер, б. ред.), но трябва внимателно да се проучи както е описано в договора", казва управляващият съдружник на Legal Capital Partners Дмитрий Крупушев.

Припомняме, че проектната компания South Stream Transport закупи част от оборудването и тръбите за изграждането на първата тръба на газопровода по дъното на Черно море. Тези материали се съхраняват в български пристанища, а според източници на руските медии в момента се анализира дали тръбите могат да бъдат използвани за изграждането на трасе до Турция, което беше договорено на срещата между Путин и Ердоган в Анкара на 1 декември.

Ако „Газпром“ все пак реши да реализира „Южен поток“, България вече предлага вариант с изграждането на газов хъб около Варна. „България се показа като ненадежден партньор – повече никой няма да й повери такъв проект“, обяснява обаче източник на "Коммерсант".

Самият Новак коментира, че на този етап плановете са да има хъб, но на гръцко-турската граница. От думите му става ясно също, че Русия ще обърне поглед на Изток и то не само по отношение на доставки към Китай, за които двете страни вече имат подписан договор.

„Ние диверсифицираме доставките на газ на Изток, откривайки реално нов пазар, ще бъде построена инфраструктура за десетилетия напред“, коментира Новак и допълва, че вижда потенциал в Индия, където населението надхвърля 1,2 млрд. души, а 400 млн. от тях нямат достъп до електроенергия, включително и до доставки на газ. 

Проектът "Южен поток" бе роден през 2012 г. Дългият около 2400 км. Тръбопровод трябваше да бъде построен под ръководството на руския енергиен концерн „Газпром“ и да доставя годишно до 63 млрд. кубически метра газ през Черно море до ЕС. Проектният обем на инвестицията възлиза на около 16 млрд. евро. 

Припомняме, че „Южен поток“ се изправи пред редица трудности в Европа. През юни 2014 г. проектът беше обявен за замразен от тогавашния премиер Пламен Орешарски заради наказателна процедура, която Брюксел стартира срещу България. Подозренията на Комисията са за непрозрачна процедура за избор на изпълнител на проекта на българска територия.

През септември Европейския парламент призова в незаконодателна резолюция властите в Съюза да отменят редица споразумения в енергийната сфера и едно от тях е за строителството на „Южен поток“.

Самата ЕК още от началото на годината се опитва да постигне договореност с руските власти, че газопроводът ще отговаря на европейските изисквания за либерализация на енергийния пазар. Москва обаче твърдо е на позицията, че проектът е международен и отказва да поиска изключение от правилата, както направи преди години със „Северен поток“.

На 1 декември пък по време на среща в Анкара с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган Путин изненадващо обяви, че Русия ще се откаже от газопровода „Южен поток“, като вместо това може да си сътрудничи с Турция за строителството на газова връзка за Южна Европа. 

Всичко по темата следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Не бе той тоя BGman не е *** фес бе те само майка му и баща му са ! Той е вече българче като Местан мислещ за разпадъка на България и за икомическото поробване на България. Тоя е гадна *** от ДПС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
varna333
преди 9 години
Не забравяй че тоя фес който се пише Bg Man e Turkish man И НЕЯДЕ СВИНСКО защото е рязана карабина ,заптие от анадола преселило се да живее в шумен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 5
varna333
преди 9 години
Eи шуменски *** фес ти не само че разваляш етническият мир но и си нахален. Бих искал да ти видя тъпата азиатска муцуна Диарбекирски ***. България винаги е била с Русия и винаги ще бъде в добри отношения с братският Руски народ. Знае ли някой ! някой ден може Русия да ни доосвободи неосвободените български територии Лозенград,Люлебургас,Одрин, Черкезкьой, Чаталджа Силиври, Кешан и др, Български градове от Тракия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 9 години
примера с месото ти е много точен :) Магазин на производителя има само близо до самия производител, явно във вашия кварталимате свинеферма, щото в моя няма и няма и магазин от производителяАко имаш свинеферна в Каспичан, магазина ти е там не в София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Това със ефективното отделяне на производството от доставките си го припомни когато отиваш да купуваш пържоли от кварталния магазин за месо директно от производителя.Именно щото не съм наивник, ще продължа да смятам, че каймака ще се папка от американците, които доказаха с действията си че държавите в ЕС правят каквото им се каже.Никой не пречи на европа да си строи газопреносни мрежи. Въпроса е, защо европа пречи на други да си строят газопреносни системи на нейна територия? Може би защото ще са по-конкурентни а? Щото иначе какво я бърка европата, че *** транспортира газа по собствен тръбопровод а не по европейски? И после "Таксите от пренос на газ, ток и нефт вътре в ЕС няма да са по цени на чужди фирми и няма да изтичат извън ЕС" - това сериозно ли, и по цени на български фирми ли ше са или по цени на немски? И начи според тебе е по-важно руските монополисти да не печелят от транзита? Еми добре, нали точно това стана. ЕС що надигат вой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
Кои са новите моменти, които ще следват от прилагането на новия енергиен пакет? *Ефективно отделяне (unbundling) на производството на енергия и доставките от мрежата. По този начин ще се елиминират всички конфликти на интереси между тези дейности. Отделянето има за цел да попречи на операторите на мрежи да поставят в по-благоприятно положение на пазара собствените си предприятия за производство и доставка на енергия.......*Създаване на Агенция за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER), която има задача да осигури ефективно сътрудничество между националните регулаторни органи и да взема решения по трансгранични въпроси. *По-добро трансгранично сътрудничество и инвестиции: създаването на нова Европейска мрежа на операторите на преносни системи ще позволи по-добро сътрудничество на европейско равнище между операторите на електроенергийните и газопреносни мрежи и ще доведе до създаване на общи търговски и технически правилници и стандарти за сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Ти да не си от категорията на платените *** че да водим повърхностен разговор само чрез идеологеми. Ако не си наивник ЗАЩО продължаваш да смяташ, че след Третият енергиен пакет в ЕС каймака ще се обира точно пък от американски фирми???Американските фирми папат от тръбопроводи, които си купят или си строят, но кой твърди, че американци ще строят или купуват газопреносни мрежи на българска (или европейска) територия?Таксите от пренос на газ, ток и нефт вътре в ЕС няма да са по цени на чужди фирми и няма да изтичат извън ЕС. С това се приключва темата за печалба на руски монополисти от транзитни такси през територията на ЕС. Оставят им единствено печалбата от цената на енергоносителя.*** и наивника дето си и ти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Ти да не си от категорията на платените *** че да водим повърхностен разговор само чрез идеологеми. Ако не си наивник ЗАЩО продължаваш да смяташ, че след Третият енергиен пакет в ЕС каймака ще се обира точно пък от американски фирми???Американските фирми папат от тръбопроводи, които си купят или си строят, но кой твърди, че американци ще строят или купуват газопреносни мрежи на българска (или европейска) територия?Таксите от пренос на газ, ток и нефт вътре в ЕС няма да са по цени на чужди фирми и няма да изтичат извън ЕС. С това се приключва темата за печалба на руски монополисти от транзитни такси през територията на ЕС. Оставят им единствено печалбата от цената на енергоносителя.*** и наивника дето си и ти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Kaoru
преди 9 години
Ще те помоля "Ти май не си в час" да го използваш на полето. Когато не разбираш нещо - помисли. Като не можеш да го измислиш - попитай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Супер!И аз това искам. Ама отде ум в толкова елементарна личност. Як си като бик и почти толкова умен.khao - и от Атака да се тез двамата *** не е кой знае каква разликата, нали и Атака се продаде на руснаците. "Бог с нами" е парола за руснаци с българско гражданство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още