IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва укрепването на терените в пернишкия кв. "Рудничар"

Ще се запълнят най-опасните участъци в два опитни терена, на базата на които ще се подготви окончателният проект за укрепване на квартала

13:04 | 05.09.15 г. 1
Започва укрепването на терените в пернишкия кв. "Рудничар"

От понеделник започват укрепителни дейности в два опитни участъка в квартал "Рудничар" в Перник, където беше обявено бедствено положение заради незаконен добив на въглища под жилищните сгради, съобщава БТА.

Заради ситуацията в Перник се обмислят промени в Закона за подземните богатства, с които да се криминализира незаконния добив на въглища.

С дейностите ще се запълнят най-опасните участъци и ще бъде ограничен интензитетът на сляганията, обясни областният управител Ирена Соколова. Същевременно ще се определят и техническите параметри за изпълнението на останалите укрепления.

Корекцията и възстановяването ще се извършват от специалисти от "Мини-Перник" в рамките на проект за отстраняване на вредните последици, причинени от въгледобивната дейност.

Вчера са завършени изследванията за оконтуряване на празните пространства, обхвата и структурата на нарушените зони в квартал "Рудничар". Въз основа на резултатите от обследването са изготвени проектни решения за стабилизиране на терените. Те включват нагнетяване на специални циментови смеси за запълване на празните пространства и инжектиране на циментов разтвор.

"След запълването на празните пространства ще се пристъпи към инжектиране на обрушените такива, за да се стабилизира изцяло земната основа в тези зони. Въз основа на резултатите от опитните участъци ще се изготви и остойности окончателният проект за укрепване на терените в квартала”, обясни областният управител на Перник.

За цялостното укрепване на свлачищния терен в квартал "Рудничар" Министерство на икономиката отпуска допълнително още 154 хил. лева, каза още Соколова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още