IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят промени, позволяващи арест при незаконен добив на подземни богатства

Незаконен добив на въглища е сочен като основна причина за свлачища в жилищен квартал в Перник

11:11 | 03.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обмислят промени, позволяващи арест при незаконен добив на подземни богатства

Енергийното министерство обмисля промени в Закона за подземните богатства, които да позволят ефективно задържане на нарушители, добиващи без разрешение подземни богатства, съобщават от Министерството на енергетиката.

До този момент на нарушители са налагани административни актове, които обаче нямат голям ефект, защото задържаните обикновено са хора без имущество, допълват още от ведомството.

Промените са във връзка с регистрираното свлачище в пернишкия квартал Рудничар. Според експерти незаконен добив на въглища в региона е причината за проблема. От Министерството на икономиката вече разпоредиха използването на средства за укрепване на пострадалия регион.

За мерките ще бъдат използвани средства по проект на ликвидатора на „Мини Перник” за ликвидация и отстраняване на вредните последици от прекратяване на въгледобива.

Междувременно от Министерството на енергетиката, което дава разрешителните за добив на подземни богатства, съобщиха за систематичен незаконен добив на въглища и в района на Бобовдол. Той е извършван от група физически лица, допълват още от Министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още