IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нова стратегия за мините правителството ще се бори с незаконния добив

В документа, приет от кабинета, се залагат и екологични условия при разработване на подземните богатства

14:49 | 19.08.15 г.
С нова стратегия за мините правителството ще се бори с незаконния добив

По време на днешното си заседание Министерският съвет прие Национална стратегия за развитие на минната индустрия с визия до 2030 година, съобщава правителствената информационна служба. Тя трябва да гарантира стабилна инвестиционна среда в един от ключовите за българската икономика отрасли.

Един от основните акценти в стратегията е превенцията на незаконния добив на подземни богатства в страната.

Темата стана особено болезнена след като незаконен добив на въглища стана причина за образуването на свлачище в пернишкия квартал „Рудничар“. Обявено беше бедствено положение, а няколко семейства бяха евакуирани.

Новата стратегия предвижда още осигуряване на балансиран икономически, социално и екологично отговорен подход към проучването, добива и преработката на подземни богатства в страната. С помощта й ще бъде въведена ефективна система за контрол на дейностите по усвояването на подземните богатства.

Документът залага и условия за опазване на околната среда при експлоатация на подземните богатства и рекултувацията на миннодобивните площи.

Реализирането на заложените в стратегията цели са да създаде предпоставки и гаранции за устойчиво развитие на минната индустрия в България в съответствие с европейската инициатива за суровините, допълват още от Министерския съвет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още