IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще приеме актуализирана стратегия за минната индустрия

Общият добив на полезни изкопаеми се е повишил с 10% на годишна база

16:32 | 18.08.15 г.
Кабинетът ще приеме актуализирана стратегия за минната индустрия

Актуализиран вариант на Националната стратегия за устойчиво развитие на минно-суровинната индустрия се очаква да приеме утре Министерският съвет. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в честването на Деня на миньора, информира пресцентърът на енергийното министерство.

С документа се дава визия за развитието на отрасъла с хоризонт до 2030 г., уточни министърът. Тя отчете, че отрасълът формира 5% от БВП и осигурява работа на близо 24 хиляди души. Миналата година браншът е внесъл в бюджета малко над 70 млн. лв. концесионни плащания, а през първото полугодие на тази – 66 млн. лв. До края на годината се очаква  тази сума да достигне 80 млн. лв.

Пряко осигурените в сектора са около 30 хиляди души. На трудов договор са около 23 500 човека, други около 120 000 работни места за заети от обслужващите бранша фирми, заяви проф. Лъчезар Цоцорков, председател на УС на Българската минно-геоложка камара, предаде „Фокус“.

Той отчете, че спрямо 2013 г. общият добив на полезни изкопаеми у нас се е повишил с 10%, или почти 10 млн. т. Това се наблюдава във всички подотрасли, изключение прави само подотрасъл течни горива, при който спадът е 48%.

По думите му най-голямо относително увеличение за втора поредна година има добивът на скални материали – с 18%.

Ръст има и при инертните строителни материали с 15%, при добива на твърди горива с 9%, на индустриални материали с 14% и на метални полезни изкопаеми със 7 %, посочи Цоцорков. По думите му последните два подотрасъла формират 2/3 от общия добив в страната.

България има водеща роля в минерално-суровинната индустрия на Европа и в европейския рудодобив. Преди нас са само Полша и Швеция, добави Цоцорков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още