IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

33-ият #ДАНСwithme бутна „Берлинската стена“ в София

Протестиращите изразиха признателност към позицията на германския посланик Матиас Хьопфнер

22:01 | 16.07.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращите събориха &quot;стената&quot; между властта и народа. <em>Снимка: Facebook</em></p>

Протестиращите събориха "стената" между властта и народа. Снимка: Facebook

Поредната изобретателна демонстрация срещу кабинета Орешарски и политическата система събра за 33-та вечер хиляди протестиращи на площад „Независимост“ в София.

В днешния ден маршрутът бе променен за пореден път, като този път хилядите потеглиха към сградата на Народното събрание, след това Орлов мост, по бул. "Цариградско шосе" до сградата на дипломатическата мисия на Германия, чиито посланик заедно с френския си колега преди дни призова правителството да се вслуша в исканията на недоволните.

Пред германското посолство предварително бе издигната бутафорна стена по аналогия с Берлинската като знак за разделението с властта. Новият пърформънс е едновременно израз на признателност на протестиращите към позицията на посланиците и знак към управляващите. След като стената от картонени кашони с надписи „Мафия“ и имената на всички парламентарни партии бе бутната от протестиращите, от сградата на посолството излязоха германски дипломати, за да изкажат за пореден път подкрепата си за исканията на демонстрантите. С протестиращите разговаряха заместник-посланикът на Германия Н. Пр. Райнхард Крап и д-р Рудолф Барч, директор на Гьоте-институт България.  

Припомняме, че в началото на месеца в безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция в София призоваха за „отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета Орешарски. В събота и неделя протестиращите аплодираха и френското посолство

В началните часове на протеста вниманието привлече облечен като рибар с дървена въдица мъж, на която е закачен шаран. Хвърчило с надпис "Оставка" също се превърна в атракция за събиращите се демонстранти.

Хората отново бяха доста шумни. Чуваха се обичайните тъпани, свирки и дюдюкания. Не липсват и амбулантните търговци. Протестиращите крещят вече станалите традиционни възгласи: „Оставка” и „Червени боклуци”. Част от тях носят български знамена, а други плакати с различни надписи. Част от надписите гласят: Заспали синдикати, събудете се”, „Оставка”, „Орешарски – правителство на тройните комисионни”  и тн.

По-рано днес за пореден ден пред НДК са проведе и контрапротест в защита на кабинета на Пламен Орешарски.

Около стотина души се събраха на него. При пилоните на НДК, където се събират подкрепящите кабинета, продължават и двете подписки – да се даде шанс на правителството и за импийчмънт на президента. Към хората там днес се присъедини и рапърът Мишо Шамара. Той беше обявил това свое намерение още вчера във Facebook.

Снимки от днешния протест вижте в галерията!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 19 rate down comment 18
kalendar
преди 10 години
сигурно е така...ама тия с тоя висок IQ, дето се разхождат и бутат стени, вече 30 и кусур дни крият от нас, простосмъртните алтернативата на правителството :) Те толкова за тая "интелигенция"-ядрото на която е създадено преди '89.А за Сините камъни-душичката е върла фенка на Боко и смята, че с него ще сме по-добре-та тя протестира, защото се оказа от страната на губещият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 34 rate down comment 3
MarginCall
преди 10 години
Най-големият проблем на комунистите е, че те нямат ноу-хау за справяне с интелигенцията. Бай комунист е научен, като дойде на власт, да изправи всеки с IQ над 120 до стената, а после да се оправя с останалите по вече утвърдените методи: дезинформация, разцепление, обещания, откровени лъжи... и т.н.т.За съжаление, горните плоски номера не минават при интелигентни хора, и това внася смут в сърцата на червеноармейците. Чопли ги отвътре да изкарат танковете и да си решат проблемите генерално, но имат едно лошо предчувствие, че Европата няма да погледне с одобрение и разбиране :)За пореден път - мила родна картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Нищо лично, казано с усмивка, защо толкова Ви комплексира това изказване, за милите протести!Аз поддържам протеста, има някакви 33%, които не ми пасват в действията, но го приемам, като всяко зло за добро!А зад завесата стои Станишев, от страх! Как си го представяте Станишев, да се опъне на някой олигарх! Само си го помислете! Абсурд!Все едно Сидеров да откаже на пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Аз от собствен опит знам, а по-късно го четох и по разни книжки, че: ""Най-сигурният начин да тръгнеш напред, е да си отрежеш пътя назад!""А за ампутирането си "прав", ако ние не ги ампутираме, те ще го направят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 20
dakl
преди 10 години
Дайте сега да се опитаме да си представим какво ще бъде положението след като "спонтанните граждански протести на милите , младите , умните и красивите " станат организирани и направлявани.Пак, разбира се, ще си е същото само че ще има трибуни на които ще са качени тези които сега плащат и стоят зад завесата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Истината е да бутнем всички "партии" за да не се докоснат никога вече до властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 19
rraptor
преди 10 години
Абе дайте му малко въздух на това правителство... Нека се стегнат. Това, че управляващата ни елита е кофти, не говори добре и за нас самите. Но въпреки, че са тиняци, не можем просто да ги ампутираме. Нека ги регулираме и да не действаме мързеливата - днес сме се събрали, ще го докараме докрай без да имаме особени алтернативи и идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Да - ще се казва "Приятели на чашката"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 22
LuckyYou
преди 10 години
Да ве така е, тия реквизити от театъра са напълно безплатни. И тая по циците и тя :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Вярно ли е, че Татяна Дончева, ще прави партия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още