IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 40 години Microsoft преоткрива себе си

Технологичният концерн търси нови идеи, с които да изплува нагоре в ерата на iPhone, който подцени

09:25 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на ерата на управлението на Microsoft от страна на Стив Балмър преди година изглеждаше, че софтуерният гигант понася сериозна загуба на значимостта си след дългата си доминация. Докато Apple със своите iPhone и iPad и Google със своята мобилна система Android си поделят процъфтяващия бизнес със смартфони и таблети, Microsoft едва се движи в мобилния бизнес.

Концернът трябваше да разчита предимно на традиционните си източници на приходи – операционната система Windows и софтуерната програма Office. Продажбите на преносими компютри и настолни компютри непрекъснато намаляват обаче. А заради дългогодишното отсъствие на версия на Office за мобилни устройства потребителите свикнаха да се справят и без програмите на Microsoft, пише в свой анализ DPA.

За 40-ия си рожден ден на 4 април обаче Microsoft представи нова надежда. Новият изпълнителен директор Сатя Надела нареди промяна в курса на концерна. Вместо да налага с цялата си мощ собствени си платформи на пазара, Microsoft иска да присъства със своите услуги и програми и на всички устройства на конкурентите си.
Ключовият елемент са облачните услуги, чрез които се синхронизират данните на потребителите. А в тази област със своя Azure концернът има какво да предложи. Това е следващата от  многото трансформации на Microsoft през последните десетилетия.

Решаващата идея идва от вестник

Приятелите от детинство Бил Гейтс и Пол Алън основават първата си компания през 1972 г., която е трябвало да анализира данните за трафика. Въпреки това, ключът към бъдещето на компанията идва през януари 1975 г. с брой на списанието "Popular Electronics", в което е представен "микрокомпютърът" Altair 8800.

"Развълнувани ние четохме за първия истински персонален компютър, и въпреки че все още нямахме никакви ясни представа за това, за което той може да се използва, още тогава бяхме наясно, че той ще промени нас и света на компютрите", пише Гейтс 20 години по-късно в първата си книга "Пътят напред". „Бяхме прави. Настъпи революцията и тя промени живота на милиони хора. Докъде ще ни доведе тогава ние все още не можехме да си представим“.

Особено Гейтс осъзнава, че хардуерът и софтуерът, които до този момент се предлагат само в един неразривен пакет, трябва да се разделят един от друг. Със случайно спечеления гигантски договор от IBM през 1980 г. за осигуряване на софтуер за първия компютър на IBM, Алън и Гейтс полагат основите на легендарния възход на Microsoft. По този начин те де факто основават софтуерната индустрия. Пол Алън напуска компанията още през 1983 г., след като му е поставена диагноза за злокачествен тумор на лимфната система, който се лекува успешно през следващите години.

Така якият Стив Балмър застава на мястото на съоснователя. Визионерът Гейтс и продажбеното оръжие Балмър не само "поставиха по един компютър на всяко бюро", но също така гарантираха, че най-късно с Windows 95 визията за "информацията на една ръка разстояние" ще стане реалност за много потребители на персонални компютри.

Подценяването на iPhone, Facebook и Google

При превръщането на Microsoft в най-голямата софтуерна компания в света обаче двамата лидери допускат и сериозни грешки. До лятото на 1995 г. Гейтс не разпознава каква роля ще играе отвореният интернет и вмето това залага на услугата MSN.

Конкурентът Netscape, който с първия популярен браузър постави под въпрос отношенията на силите в софтуерната индустрия, след това бе победен в мръсната браузърна война. Впоследствие Microsoft на косъм избегна разпокъсването си от антитръстовите органи на САЩ.

Две седмици преди на 13 януари 2000 г. Бил Гейтс да предаде стола на изпълнителен директор на приятеля си Стив Балмър, акцията на Microsoft достигна най-високата си стойност. Под ръководството на Балмър Microsoft успява да увеличи годишния си оборот от 25 млрд. до 75 млрд. долара. Но Балмър не може да попречи на Google и Facebook да поемат регентството в интернет.

А неудържимият му смях при представянето на първия iPhone през 2007 г., едно от най-сериозните грешни решения в историята на IT, сега е хит в YouTube. Преди около година Балмър напусна шефския пост на Microsoft и с част от богатството си пое отбора по професионален баскетбол LA Clippers.

Милиарди долари бяха загубени заради търсачката Bing

Под ръководството на Надела Microsoft се опитва да се отърси от образа на динозавъра Windows. Дружеството купи за 2,5 милиарда долара  популярната игра Minecraft и представи очилата за данни Hololens, които могат да показват холограмни проекции в околната среда.

Въпреки оптимизма обаче все още много неща трябва да бъдат подобрени. Така например през последните години Microsoft вкара няколко милиарда долара в търсачката Bing в още един напразен опит да конкурира Google.

А пазарният дял на пазара на смартфони продължава да бъде нисък, дори и след придобиването на поделението за мобилни телефони на Nokia. Следващата надежда е предстоящият Windows 10, който трябва да представи общата основа за всички видове устройства.

Вижте част от историята на компанията в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още