IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 79 млн. лв. се очаква да се раздадат като дивиденти тази година на БФБ

Средният доход за акция е между 3% и 4%, изчисляват от "Елана Трейдинг"

15:36 | 07.06.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През 2016 г. се увеличават компаниите на БФБ, които раздават дивиденти. Над 70% от компаниите в индекса с 15-те най-ликвидни компании - SOFIX, ще раздадат дивиденти през 2016 г. от печалбите си през предходната година, като преди година те бяха седем, съобщи инвестиционният посредник „Елана Трейдинг“.

„Повишеният брой на компаниите с дивиденти е свидетелство за това, че сините чипове на борсата са подобрили финансовите си резултати и се развиват добре. Трябва да отбележа, че дивидентната политика показва уважение към всички акционери на компанията – малки и големи“, посочва Радослава Масларска, председател на Съвета на директорите на „Елана Трейдинг“. 

През 2015 г. общо 63,7 млн. лв. бяха разпределени за акционерите от компаниите в основния индекс SOFIX, като тази година се очаква сумата да възлиза на 78,8 млн. лв., което представлява увеличение от 23% на изплащаните дивиденти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
fatal1993
преди 7 години
Здравейте, група! В момента пиша теза за моя университет и правя проучване за ликвидноста на българския капиталов пазар. Бих Ви бил много благодарен, ако отделите 2-3 минути максимум, за да попълните моя survey- https://hva.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3EicCUEZrVZ7tOJВсеки един response ще ми е от огромна полза. Обръщам се към Вас, защото съм сигурен, че Вашите мнения ще са интересни, валидни, обективни и компетентни за един добър анализ. Благодаря Ви много предварително. Успешен ден! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
ceneto
преди 7 години
е ако вземем капитализацията на бфб и спрямо нея изчислим, дивидентната доходност, картината няма да е толкова розова, а ако погледнем каква е тенденцията и със самата капитализация през годините ще почнем да добиваме по-реална представа за нещата.ще ми бъде интересно да науча и съотношението брой компании раздаващи дивидент/общ брои компании, може и по пазарни сегменти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
dex
преди 7 години
Химимпорт прив.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още