IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският инвестиционен фонд Pioneer Pekao TFI ще инвестира в Румъния

Страната става все по-привлекателна за регионални и световни играчи, коментира новината изпълнителният директор на борсата в Букурещ

12:59 | 26.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Един от най-големите инвестиционни фондове в Полша Pioneer Pekao TFI SA ще инвестира в румънски финансови активи, съобщи Букурещката фондова борса.

Новият инвестиционен фонд Pioneer Pekao TFI SA има също така приключила директна фискална регистрация в Румъния. 

„Ние сме горди и доволни, че един от най-големите институционални инвеститори от Полша инвестира в Румъния. Страната става все по-привлекателна за регионални и световни играчи. Всички наши усилия са забелязани от чуждестранната общност, особено сега, когато Румъния е включена във FTSE Russell Watchlist за потенциално добавяне към индекса Emerging Markets", заяви Людвик Соболевски, главен изпълнителен директор на Букурещката фондова борса.

През май той обяви, че дивидентната доходност на дружествата, регистрирани на борсата в Букурещ, е една от най-високите. Цифрите за 2016 г. показват дивидентна доходност от 7,6% за основния индекс BET, 10,1% за енергийните компании, 7,1% за сферата на услугите и 8,6% за банките от основния индекс.

Данъкът върху дивидентите, който беше понижен до 5% в началото на 2016 г., и най-големият ръст на брутния вътрешен продукт в ЕС прави румънския пазар привлекателен, се отбелязва още в съобщението на румънския борсов регулатор.

Освен това от борсата отбелязват и предприетите стъпки за опростяване на процедурите за фискална регистрация. Местните данъчни власти скоро ще приемат и инструменти за електронен подпис, издаден в други държава членка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още