IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на Сирма Груп – еднопосочна улица нагоре?

Превръщането на групата в публично дружество бе осмислено решение, но не цялата емисия на IPO-то бе изпълнена, коментират от компанията пред Investor.bg

11:40 | 29.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

2016 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

2016 година бе динамична за Сирма Груп Холдинг - компанията инвестира в търговската инфраструктура за увеличаване на капацитета и продажбите в САЩ и усъвършенстването на някои от водещите продукти на дружествата от групата.

Част от тях са „Sirma Enterprise Platform” и „GoDigital“ на Сирма Ентерпрайз Системс, „GraphDB“ версия 8 на Онтотекст, нова версия за РС и Мас на „Package & Display Designer Suite“ на ЕнгВю Системс, “IFRS9” на Сирма Бизнес Консултинг и др.

Годината беше продуктивна и с възникването на две нови дружества: Сирма Ай Си Ес /Sirma Insurance Cloud Software/ - дружество, което специализира в разработването и внедряването на специализиран софтуер за застрахователната индустрия, и Сирма Медикъл Системс – дружество, насочено към създаването на софтуер за управление на хронични заболявания.

Освен тези две нови компанни дъщерното дружество Сирма Солюшънс напредна в подготовката за отделянето на дружеството Лоякс, което най-вероятно ще се случи в началото на 2017 година. Дружеството ще е фокусирано върху разработването и развитието на софтуер за управление на клиентски взаимоотношения. Продуктът на дружеството “Loyax” вече се предлага на пазара.

От друга страна, работата за публичния сектор в България беше силно затормозена през годината и се наложи пренасочване на ресурсите на Сирма Солюшънс, които стандартно работят за този сектор, към другите вертикални специализации на групата.

Третото и четвъртото тримесечие – сезонът за ИТ индустрията

Печалба на притежателите на собствен капитал на дружеството-майка за деветмесечието възлиза на 1,43 млн. лв. - спад с 5% спрямо 1,51 млн. лв. за същия период на 2015 г. Компанията имаше загуба от 194 хил. лв. за полугодието на 2016 г. Общата печалба, която обхваща и „Печалбата/загубата на малцинствено участие“ за деветмесечието на 2016 г., възлиза на 2,403 млн.лв, или лек ръст в сравнение с общата печалба за деветмесечието на 2015 г. - в размер на 2,399 млн.лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още