IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само BGREIT изпрати май с ръст

Булгартабак холдинг АД се оказа най-губещото дружество в днешната сесия, в която индексите на БФБ се повишиха за втори пореден ден

19:10 | 31.05.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на българския капиталов пазар бележат ръстове за втори пореден ден, но единствен секторният BGREIT изпрати май с повишение. Ниската ликвидност продължава да тежи на цялостното инвеститорско настроение.

Седмицата продължава оптимистично за българския капиталов пазар. Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се повиши с 0,06% до 441,34 пункта. Широкият BGBX40 прибави 0,13 на сто към стойността си до 87,82 пункта. Секторният BGREIT продължава да се покачва над границата от 101 пункта, като записа дневен ръст от 0,36% до 101,37 пункта. По-широкият и с равни тегла BGTR30 нарасна с 0,59% до 368,65 пункта.

Индексите изпращат петия месец от годината, както следва – SOFIX се смъква с 0,28%, BGBX40 губи 1,48%, BGTR30 е надолу с 0,9%, докато BGREIT се покачва с 1,12% за месеца.

Реализираният оборот на регулиран пазар възлезе на 214,6 хил. лв., от които 42,4 хил. лв. с компании от SOFIX.

„Капиталовият ни пазар остава значително неликвиден и днес. За разлика от западните пазари, където инвеститорите са на лов за доходност в условията на ниска доходност по ДЦК чрез инвестирането в дивидентни акции, то това правило не се отнася отново и за БФБ-София. Без значение колко би била дивидентната доходност на основния измерител за гласувания дивидент тази година рискът от неликвидност създава предпоставки за намаляване на стойността й. Тази неликвидност продължава прекалено дълго време, като в крайна сметка и тя, и като цяло пазарът ни са огледало на икономиката“, коментира за Investor.bg инвестиционният консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт АД Александър Пеев*.

За него зад ниската ликвидност стоят държавата, корпоративният мениджмънт, инвестиционните агенти и инвестиционна култура на българина.

„През последните години мнозина смятат, че най-съществена причина заема липсата на чужденци, които да инвестират в български акции. Аз не смея да се съглася твърдо с това, защото чуждите инвеститори заляха пазара ни през 2007 г., но при увеличаващи се глобални рискове, които са и циклични. Същите тези чужденци се изпатиха отново от тази неликвидност и ефектът е това, което виждаме сега“, обясни финансистът.

Лидер по оборот във вторник с 80 хил. лв. е Формопласт АД, следван от Албена Инвест Холдинг АД с 30,2 хил. лв. и Булгартабак - холдинг АД с 12,3 хил. лв.

Книжата на Булгартабак за кратко поевтиняха с 10% на фона на неизвестните дали тютюневият холдинг ще разпредели дивидент от печалбата за 2015 г. и на фона на загубата на консолидирана основа, дошла след обезценки. В крайна сметка акциите на Булгартабак поевтиняха с 4,5% до 32,9 хил. лв., като остана трети по брой сделки за деня. Въпреки това дружеството бе най-губещото днес.

С най-много поскъпнаха акциите на Билборд АД – с 4,3% до 0,41 лв. след седем сделки.

Във вторник на пода на БФБ се сключиха 159 сделки с 51 емисии акции. Печелившите бяха два пъти повече от губещите, след като акциите на 11 емисии поевтиняха, на други 22 поскъпнаха, а на още 18 останаха без промяна.

Трейс Груп Холд АД увеличава консолидираната загуба 13,3 пъти до 1,355 млн. лв. спрямо първото тримесечие на 2015 г. Въпреки негативните финансови резултати дружеството е третото най-печелившо за днес с 2,3% ценови ръст до 5,4 лв. и оборот от 11,1 хил. лв.  

Консолидацията намалява печалбата на Софарма АД с 1,347 млн. лв. до 10,364 млн. лв. Днес акции на най-голямата компания на БФБ по пазарна капитализация не се търгуваха. По време на търговията на 30 май дружеството реализира оборот от 18,9 хил. лв., но цената на ценните книжа остана без промяна на ниво от 2,73 лв.

Нетна печалба в размер на 451 хил. лв. и общи приходи за 8,27 млн. лв. инкасира Сирма Груп Холдинг АД през първото тримесечие на 2016 г., показа консолидираният отчет на софтуерната компания. Ценните й книжа не са ставали обект на търговия от 26 май.

В контекста на състоянието на пазара инвестиционният консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт взе за пример акцията на Сирма Груп Холдинг постави въпросите „защо пазарната цена е толкова и защо обемите са толкова, дали проблемът идва от корпоративния мениджмънт, дали идва от инвестиционния sell-side, дали идва от инвестиционната култура на българина“.

„Ако се работи по тези теми и се постигнат резултати, чак тогава и чуждестранните инвеститори ще дойдат, защото условията за добра ликвидност ще са постигнати. В този случай мениджмънтът на Сирма Груп е добър, откъдето следва, че проблемите възникват от останалите елементи“, коментира още Пеев.

„Има малко добри непублични български компании с относително нарастващ темп на бизнеса, които или не съзнават предимствата да бъдат лиснати поради закостенялост, или sell-side-ът се нуждае от освежаване“, каза още той.

Монбат АД отчете спад на нетната консолидирана тримесечна печалба от 8,5% на годишна база въпреки ръста на приходите от износ с 5,4%. Това не повлия на покачващата се цена на книжата, които след седем сделки поскъпнаха с 0,14% до 7,4 лв.

Първият отчет на Топливо АД с включени резултати на Синергон петролеум ЕООД показва загуба от 1,21 млн. лв. за първото тримесечие на 2016 г., което е с 433 хил. лв. повече от неконсолидираната загуба за януари-март, която беше 775 хил. лв. Акции на Топливо АД не са се търгували от 20 май, когато бяха сключени четири сделки, които донесоха оборот от 3 236 лв.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още