IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теодора Дренска е новият председател на Фонда за компенсиране на инвеститорите

Неин заместник до януари 2017 г. ще бъде Дияна Бончева, а Михаела Колева е другият нов член на Управителния съвет

09:26 | 03.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Теодора Дренска е новият председател на Фонда за компенсиране на инвеститорите

Фондът за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) е с ново ръководство, става ясно от решенията на Комисията на финансов надзор (КФН), взети на проведено на 1 юли заседание.

За председател на институцията, която изплаща компенсация на клиентите на инвестиционните посредници, когато посредник не е в състояние да изпълни задълженията си към клиентите поради причини, пряко свързани с неговото финансово състояние, е избрана Теодора Якимова-Дренска. Нейният мандат е 5 години.

Тя е назначена на мястото на Милети Младенов, чийто мандат като председател на Управителния съвет (УС) изтече. В предходния състав на УС Теодора Дренска бе заместник-председател на ФКИ.

Сега функцията на заместник-председател поема Дияна Митева-Бончева, като нейният мандат ще е до 25 януари 2017 г.

Освен това КФН освобождава Атанас Бойчев като член на УС на ФКИ също поради изтичане на мандата му. Той бе назначен от квотата на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). На негово място регулаторът назначава Михаела Колева с 5-годишен мандат.

УС на ФКИ е 5-членен, като другите му двама членове са Ирина Марцева, избрана от Асоциация на банките в България (АББ), и Павлина Аначкова-Кантарева, избрана съвместно от БАЛИП и АББ.

Ръководството на институцията се избира от КФН. Председателят и заместник-председателят се предлагат от заместник-председателя на регулатора, а останалите трима членове се предлагат от асоциациите на инвестиционните посредници и банките.

ФКИ е създаден през май 2005 г., като тази година навърши своята 10-годишнина. Фондът осигурява изплащане на компенсация чрез набраните от него средства на вземанията, възникнали в резултат на невъзможност инвестиционният посредник да върне клиентските активи в съответствие със законовите и договорните срокове.

В края на 2014 г. натрупаните във ФКИ средства са в размер на 13,311 млн. лв. Те растат с 9,5% спрямо 2013 г., като в последните години се увеличават, но много по-плавно в сравнение с годините преди 2008 г. Все пак от неговото създаване досега акумулираните средства са над девет пъти повече.

Освен това през миналата година на ФКИ не се наложи да изплаща компенсации.

Управляваните от участниците в схемата активи на клиенти в края на 2014 г. са в размер на 17,9 млрд. лв., 1,58 млрд. лв. от които са защитените, а 16,36 млрд. лв. - незащитените. Делът на защитените активи спрямо общата им сума възлиза на 8,8 на сто.

Делът на събраните от Фонда средства (13,31 млн. лв.) в защитените клиентски активи (1,58 млрд. лв.) пък възлиза на 0,8%, показва годишният отчет на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
vankel
преди 8 години
Същата . Нямат срам тези *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
vankel
преди 8 години
Същата . Нямат срам тези *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
znae6t
преди 8 години
http://***.168chasa.bg/Article/765283 За тази ли странна птица става въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още