IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейс Груп очаква консолидирана печалба от около 10 млн. лв. през 2014 г.

Холдингът прогнозира около 10% ръст на приходите от продажби през 2015 г. при повишена рентабилност

10:30 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трейс Груп очаква консолидирана печалба от около 10 млн. лв. през 2014 г.

За 2014 година очакванията са, че консолидираните нетни приходи от продажби ще надхвърлят 320 млн. лв. (322,6 млн. лв. през 2013 г. - бел. ред.), от които около 300 млн. лв. от строителство. По предварителна информация, прогнозният нетен финансов резултат на групата за 2014 г. ще бъде около 10 млн. лв. (16,365 млн. лв. през 2013 г. - бел. ред.), се казва в прогноза на Трейс Груп, подписана от изпълнителния директор на холдинга Мирослав Манолов.

Във финансовия резултат е включена частична обезценка на налични блокирани средства в търговска банка с отнет лиценз (9,5 млн. лв. в КТБ - бел. ред.) Ръководството оценява риска от забавяне на възможността за текущо използване на ликвиден ресурс. Очакванията са, че казусът с банката ще бъде разрешен по подходящ за дружеството начин и отчетените загуби ще бъдат трансформирани в печалби в следващи отчетни периоди, се казва в прогнозата.

Голяма част от спечелените през 2014 год. обекти ще продължат да се изпълняват и през 2015 година. Същевременно имаме спечелени и подписани договори, работата по които ще започне през 2015 година. Предстои участие в редица тръжни процедури в страната и в държавите, на територията на които сме заявили интерес за трайно позициониране на пазара. Всичко това ни позволява да очакваме около 350 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2015 година, прогнозират от Трейс Груп. 

Надяваме се тяхната рентабилност да бъде по-висока в сравнение с тази през 2014 г., което е продиктувано от фактите, посочени по-горе, както и от положителното влияние на спада в цената на петрола. Горивата формират съществено перо в разходите за суровини и материали, както и в транспортните разходи при осъществяване на дейността на групата. Нашите прогнози са, че спадът в цените на петрола и неговите производни ще се запази поне до средата на 2015 г. и ще повлияе благоприятно в посока по-ниски разходи, предвиждат от холдинга.

Ще продължим
политиката си на разумно поощряване на интереса на акционерите в дружеството посредством разпределянето на дивидент, чийто размер ще бъде съобразен и с интересите и потребността на структурата от инвестиционен и финансов ресурс. Едно такова решение ще бъде предложено от СД за гласуване от предстоящото общо събрание. Ще продължим и процедурата по обратно изкупуване на собствени акции като част от финансовото стимулиране на отличилите се мениджърски екипи чрез изплащане на част от допълнителните им възнаграждения под формата на акции, посочват от Трейс Груп.

Като резултат от добрата корпоративна политика, провеждана от „Трейс Груп Холд” АД, е и зачестилият интерес от страна на  индивидуални и институционални настоящи и потенциални акционери към придобиване на акции от компанията. Макар, че мажоритарният собственик счита, че цената на акциите понастоящем е подценена, обмисля предприемането на действия за увеличаване на фрий флоута, заявяват от холдинга.

Всички начинания в посока разширяване дейността на дружеството и навлизането му на международни пазари през миналата година, наложиха концентрацията на значителен организационно-управленски и финансов ресурс. Създадената организация по отношение изпълнението на международните договори в чужди страни генерираха по-големи административно-управленски разходи, които са отразени във финансовите отчети за 2014 година и неминуемо ще се отразят върху резултатите на групата, изтъкват от Трейс.

Приходите, произтичащи от тях, ще отчетем през 2015 год. Например за 2014 г. „Трейс ПЗП Ниш” АД се включва в обединените резултати само с данни от последното  тримесечие, а „Трейс ПЗП Враня” ООД ще отчете първите приходи в групата в началото на 2015 година. За следващата година двете дружества се очаква да реализират оборот от над 25 млн. евро, се казва в прогнозата.

В страната дружествата ни активно изпълняват големи инфраструктурни проекти, финансирани по оперативните програми на Европейския съюз. Стремежът е да се участва в изграждането на най-големите проекти в България - метрото, железопътните и пътните магистрали, обходите на големите градове. Поддържаме и близо 20% от пътищата на страната. Непрекъснато участваме в търгове за строителство по проекти, финансирани от държавата, общините или международни такива, отбелязват от Трейс Груп.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Предстои подписване на договор за Реконструкция на бул. „Княз Александър Дондуков” и на ул. „Кракра” на стойност 6 млн. лв., договор за Рехабилитация на бул. „Цариградско шосе” на стойност 19 млн. лв. „Трейс Груп Холд” АД  успешно премина конкурса за предварителен подбор и очаква да получи покана за подаване на оферта за Проектиране и строителство на два лота от автомагистрала „Струма“ с обща индикативна стойност 350 млн. лева. Очакваме обявяване на резултатите от тръжната процедура за изграждане на първия етап от Третата метролиния на софийското метро, където дружеството е с добри шансове да бъде избрано за изпълнител, уточняват от холдинга.

Водещият акцент в дейността на „Трейс Груп Холд” АД и през 2015 г. ще бъде преразпределение на риска чрез запазване на водещите ни позиции на вътрешния пазар и ново разширяване на външния, заявяват от компанията.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още