IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски банки сключиха споразумения със САЩ за над 12,5 млрд. долара

Сделките на Deutsche Bank и Credit Suisse са по разследвания, свързани с ценните им книжа, обезпечени с ипотеки върху жилищни имоти

10:01 | 23.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Две от най-големите европейски банки постигнаха споразумения с американските власти за обща сума от над 12,5 млрд. долара по разследвания, свързани с ценните им книжа, обезпечени с ипотеки върху жилищни имоти.

Най-голямата германска банка Deutsche Bank е достигнала споразумение за 7,2 млрд. долара, за да уреди дългогодишното разследване на американските власти по търговията с обезпечени с ипотеки ценни книжа, премахвайки юридическото препятствие, захранващо гнева на инвеститорите, съобщава Bloomberg.

Deutsche Bank ще плати глоба от 3,1 млрд. долара и още 4,1 млрд. долара на клиентите съгласно принципно споразумение с американските власти, сочи изявление от петък. Глобата ще намали печалбата преди данъците с 1,2 млрд. долара това тримесечие, тъй като компанията ще се възползва от съществуващи юридически резерви за по-голямата част от разходите. Сумата, която ще се плати на клиентите обаче, вероятно ще се отрази на печалбата в продължение на години.

Сделката е доста под първоначалното искане на Министерството на правосъдието за 14 млрд. долара, което изплаши собствениците на акции и облигации по-рано тази година, разтърсвайки фондовите пазари. Заради споразумението вероятно ще отпадне нуждата банката да повишава капитала си, казва Джордж Бобурас, главен инвестиционен мениджър в базираната в Мелбърн Contango Asset Management.

“Това е облекчение за инвеститорите“, каза той, чиято фирма управлява фондови инвестиции за 650 млн. австр. долара (470 млн. амер. долара).

Преди изявлението от петък оценките на анализаторите от Keefe, Bruyette & Woods сочеха, че глоба над 9 млрд. долара ще понижи капитала на банката до опасни нива, което ще изисква действия.

В същото време швейцарската Credit Suisse договори споразумение за 5,28 млрд. долара по разследване на САЩ отново по ценни книжа, обезпечени с ипотека.

Швейцарският кредитор ще плати глоба в размер на 2,48 млрд. долара и 2,8 млрд. на собствениците на жилища и общностите, ударени от срива на цените на жилищата, сочи изявление на банката от петък. Печалбата за четвъртото тримесечие на Credit Suisse преди данъците ще спадне с 2 млрд. долара заради глобата, тъй като банката също има заделени резерви за такива случаи.

Администрацията на Барак Обама се опитва да приключи с разследванията срещу компании от Wall Street във връзка със създаването и продажбата на високорискови ипотечни облигации, които захраниха финансовата криза от 2008 г. Властите вече получиха над 46 млрд. долара от глоби от шест американски финансови институции заради управлението на ценните им книжа, обезпечени с ипотеки. Bank of America, чието споразумение е най-високо, договори плащането на 16,7 млрд. долара заради облигации, които бяха на стойност четири пъти по-голяма от тази на Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още