IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Deutsche Bank се срина с почти 8%*

Причината е глобата от 14 млрд. долара, която САЩ предявяват към германската банка

11:04 | 16.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като властите в САЩ в лицето на американското министерство на правосъдието поискаха 14 млрд. долара обезщетение от германската Deutsche Bank, акциите на банката поеха стремглаво надолу на борсата във Франкфурт.

Сумата е предложена като „цена“ за сключване на споразумение, преди разследването за нарушения при търговията с ипотечни ценни книжа в навечерието на световната финансова криза да влезе в съда. 

В първите часове на днешния ден цената на акциите падна първоначално в предборсовата търговия при брокерската къща Lang & Schwarz с 5,3 на сто, а при откриването на сесията на Dax се срина с почти 8 на сто до 12,03 евро за брой. В четвъртък акциите поскъпнаха с 1,20 на сто до 13,10 евро за брой – с над 2 евро над историческото дъно от 11,06 евро, достигнато на 3 август, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.  

Въпреки срива при този компонент като цяло индексът Dax остава стабилен и отчита само лек спад от 0,2 на сто до 10 406 пункта.

Макар да не е ясно дали тази сума ще е окончателният размер на обезщетението, глобата от 14 млрд. долара може да се окаже тежък удар върху финансово състояние на и без това изпитващата затруднения банка.

Това би било най-голямата парична глоба, която САЩ налагат на чуждестранна банка. С парите трябва да се погасят искания към Deutsche Bank от времето на финансовата криза през 2008 г., когато много инвеститори в САЩ отчетоха тежки загуби чрез свързани с ипотеки ценни книжа след колапса на пазара на имоти. Банката е обвинена, че е омаловажила рисковете при тези сложни инвестиции.

“Deutsche Bank не възнамерява да сключва споразумение за регулирането на иска в този размер. Преговорите тепърва започват. Банката очаква, че те ще приключат с резултат, подобен на предишните дела, при които банките решиха съдебните спорове при доста по-малки суми", се казва в позиция на финансовата организация.

Едва преди няколко месеца Goldman Sachs се съгласи да изплати 5 млрд. долара обезщетение в рамките на подобно досъдебно споразумение. Компанията също беше обвинена в нарушения при търговия с ценни книжа.

През 2014 г. министерството на правосъдието на САЩ поиска 12 млрд. долара глоба от Citigroup по подобно разследване, но при окончателното споразумение сумата падна до размер от 7 млрд. долара.

През същата година Bank of America се съгласи да плати 16,7 млрд. долара обезщетения.

*Актуално към 10,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Като реципрочна мярка ЕС да глоби Apple, Facebook, Google, Microsoft и няколко други големи американски компании опериращи в Европа с глоба от 100 милиарда долара общо. Поводи и нарушения винаги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 7 години
С тази работа, че ДБ е хваната с двата крака(чудно ми е кога ще изпее другите, както го прави за златните манипулации) и тя самата сключва споразумение ... При Епъл нито компанията нито Ирландия е съгласна, че е има каквото и да е нарушение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
Ще глобявате Apple ли? На ви сега...Очакваше се - Империята отвръща на удара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още