IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на САЩ нарасна с едва 0,5% през първото тримесечие

Слабо начало на годината не е ново явление за американската икономика, остават надеждите за по-добри месеци в бъдеще

16:17 | 28.04.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската икономика е навлязла в 2016 година със слаб старт, след като потребителите и бизнесът отново бяха обхванати от предпазливост, предаде The Wall Street Journal.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с годишен темп от само 0,5% през първото тримесечие след корекция спрямо сезонни фактори, отчетоха от американското Министерство на търговията в четвъртък. Това е най-слабото представяне на американската икономика от две години.

Пред четвъртото тримесечие на миналата година БВП нарасна с 1,4%, а през третото – с 2,0%.

Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха икономиката да се разшири с 0,7% през тримесечието.

Слабо начало на годината не е ново явление за американската икономика, като остават надежди, че предстоят по-добри месеци. БВП на САЩ се сви през първото тримесечие на 2014 година и почти не отчете ръст в началото на 2015 г., след което отскочи и върна икономиката на траекторията на растежа. За цялата 2015 година БВП се увеличи с 2,4%, също като през 2014 г.

Не е ясно обаче дали икономиката отново ще успее да се ускори или последните данни сочат по-упорито забавяне. Ръстът на БВП достигна темп от 3,9% през второто тримесечие на 2015 г., но се влошава през всяко тримесечие след това на фона на глобалните насрещни ветрове.

Стабилният ръст на работните места, подобряващите се условия на жилищния пазар и рекордните продажби на автомобили подкрепиха икономическия ръст през 2015 г. Поевтиняването на петрола и силният долар обаче оказаха смесено влияние върху бизнеса и потребителите. От началото на годината досега волатилните финансови пазари и по-общата несигурност подкопаха разходите на домакинствата.

През декември Федералният резерв (Фед) реши да повиши лихвените проценти за първи път от близо десетилетие, като се позова на силния трудов пазар и други признаци за стабилен икономически ръст. След срещата си тази седмица обаче централните банкери решиха да отложат следващия ход, докато перспективите са несигурни.

„Условията на трудовия пазар се подобриха допълнително, въпреки че ръстът на икономическата активност изглежда се забавя”, заявиха от Фед в официалното си изявление от сряда.

Личното потребление, което формира над две трети от БВП, е нараснало с 1,9% през първото тримесечие. Разходите за стоки са се увеличили със само 0,1%, което е най-бавният темп от близо пет години, докато разходите за услуги са нараснали с 2,7%.

Предварителните данни за БВП се базират на непълна информация и често търпят значителни корекции с натрупването на повече данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
kloynat
преди 7 години
фед са недосегаеми така 4е не ги баркаите с 4ерен петар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
power grid
преди 7 години
*** фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още