IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Швеция понижи извънредно основната лихва до -0,25%

Финансовата институция разшири още размера на покупките на ДЦК с цел да потисне курса на кроната и да възстанови инфлацията

16:49 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Швеция понижи извънредно основната лихва до -0,25%

Централната банка на Швеция понижи извънредно основния лихвен процент, изпращайки ставката на още по-негативна територия. Освен това финансовата институция разшири още размера на покупките на държавни ценни книжа с цел да потисне курса на кроната и в опит да възстанови инфлацията, пише Bloomberg.

Ставката по репо операциите вече е -0,25%, след като преди месец банката намали нивото до -0,10%. Програмата за покупка на ценни книжа ще бъде увеличена с 30 млрд. крони (3,4 млрд. долара), както и матуритетът на книжата, които биват купувани, а именно – до 25 години.

В становището, придружаващо решението, от Централната банка на Швеция посочват, че лихвата ще остане на текущото ниво поне до втората половина на 2016 г.

„Централната банка на Швеция е в готовност да провежда още по-експанзионистична парична политика дори и между редовните заседания, ако това е нужно, за да се гарантира, че инфлацията се покачва към целта“, гласи становището на институцията.

От банката описват решението като „необходимо“, тъй като безпрецедентните стимулиращи мерки на Европейската централна банка отслабват еврото. Централните банки на Дания и Швейцария обаче навлязоха на още по-дълбока отрицателна територия, за да предотватят спекулациите с техните валути.

Анализатори, цитирани от Bloomberg, са изненадани от решението. Шведската крона поевтиня с 1,5% спрямо еврото до 9,3416 непосредствено след действието на централната банка.

По-рано днес гуверньорът Стивън Ингвес стимулира курса на кроната като каза, че инфлацията се оттласква от дъното, а водената политика се отразява на инфлационните очаквания.

Шведската крона започна да представлява проблем, тъй като централните банки по целия свят намаляват лихвите в опит да обезценят валутите си. От средата на февруари до днес кроната е поскъпнала с 4% спрямо еврото.

Допълните мерки, които банката може да предприеме, са последващи понижения на лихвата, покупка на повече облигации, евентуална кредитна програма за компаниите и „възможността да бъдат извършвани интервенции на валутния пазар или да бъдат изкупувани друг тип активи“, поясняват от институцията.

„Централната банка на Швеция трябва да увеличи баланса си с 250 млрд. крони, за да отговори на действията на ЕЦБ“, посочва в бележка до своите клинети валутният стратег в ING Groep Питр Крпата. Той е на мнение, че в следващите месеци банката ще прибегне до още стимули, за да предотврати поскъпването на кроната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още