IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Постепенното повишаване на лихвите трябва да продължи

Тя отново подсказа, че е привърженик на идеята за още едно покачване на лихвите тази година

21:02 | 26.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън призна, че инфлацията може да е по-слаба от очакванията на Фeдералния резерв, което може да доведе до по-постепенно повишаване на лихвените проценти, съобщи MarketWatch.

По думите на Йелън Федералният резерв може да е бил твърде уверен в очакването си инфлацията скоро да се повиши и да се доближи до целта на Фед от 2%.

"Моите колеги и аз може би сме преценили неправилно силата на пазара на труда, степента, в която дългосрочните инфлационни очаквания са в съответствие с нашата инфлационна цел, или дори фундаменталните сили, стимулиращи инфлацията", каза Йелън в реч по време на среща на Националната асоциация за бизнес икономика в Кливланд.

Тя добави, че "натискът върху движението на инфлацията в посока надолу може да се окаже неочаквано устойчив".

Докато неотдавнашната слаба инфлация оправдаваше постепенното нарастване на лихвените проценти, сега има опасност от прекалено бавно движение, предупреди още председателят на Федералния резерв. "Трябва да внимаваме също да не се движим твърде постепенно", каза Йелън.

По думите й съществува риск пазарът на труда да прегрее, причинявайки инфлационен проблем по пътя си.
Коментарът й подсказва, че тя вероятно попада в онази по-голяма част привърженици на идеята лихвите да бъдат повишени още веднъж през тази година.

Само малка част от служителите на Федералния резерв искат централната банка да запази политиката си стабилна до 2018 г. , а пазарите се раздвояват в очакванията си за възможна промяна през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Ще ги вдигнат, макар и символично, но тая символика ще продължи с години за да демонстрират присъствие и контрол, не може да се отрече че все още владеят ситуацията, раничко е светът да им обърне гръб а на толкова много им се иска.....търпение и това ще стане, но е още много рано защото никой не предлага реална алтернатива а само мераци...е така няма да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
kloynat
преди 6 години
ako лихвите се вдигньт ще има лапа4ка эа фед прости4ко эа умни хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Тая дъртата костенурка от сума време говори за повишение ...дето все не идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още