IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ губи инерция

Вносът също забавя темпото на ръст

10:11 | 19.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нови автомобили се изнасят през пристанището на Йокохама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нови автомобили се изнасят през пристанището на Йокохама. Снимка: Ройтерс

За първи път от три месеца насам японската външна търговия забавя темпото си, предава Ройтерс.

Местните компании са продали в чужбина с 14,1% повече стоки през септември на годишна база, става ясно от официалните статистически данни. Скокът е по-слаб, отколкото прогнозираха анкетираните от Ройтерс анализатори.

През август увеличението бе най-високото от почти 4 години насам - с 18,1%. Експертите обаче смятат, че експортната икономика ще се върне във форма до края на годината. 

„Данните за индустрията в чужбина показват, че сме в среда на възход", казва икономистът на Tokai Tokyo Хираки Мутоу. „Износът ще подкрепи японската икономика", смята той.

Освен това се очаква предстоящият коледен бизнес да повиши търсенето. 

Вносът също се забавя. Той се е увеличил през септември с 12,0% спрямо предходната година, като се забавя спрямо отчетения ръст от 15,2% през предходния месец. Вносът нараства с по-бързи темпове за хранителните продукти, химикали и машини. С по-слаби темпове се развива импортът на суровини, минерални горива и електрически стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още