IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ се връща към ръст след 7 месеца на понижения

Вносът в икономика номер две в света също се повишава, при това с най-силен темп от две години насам

09:50 | 08.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Китайският износ се повишава, прекъсвайки седеммесечната губеща серия, тъй като по-евтиният юан насърчава доставките в чужбина, съобщава Bloomberg. Вносът също се повишава, при това с най-силен темп от две години насам.

Износът от Китай нараства с 0,1% на годишна база в доларови измерения през ноември. Прогнозата на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за 5% спад.

Вносът се повишава с 6,7 на сто на фона на очаквания за 1,9% понижение. Така търговският излишък на Китай става 44,6 млрд. долара, показват данните на митническата администрация.

Bloomberg посочва, че китайският юан поевтиня с 10% спрямо долара от изненадващата девалвация на валутата през август 2015 г. Стабилизирането на износа обаче подсказва, че търсенето на китайски продукти от чужбина остава стабилно, макар че страната е изправена пред потенциални насрещни ветрове и несигурност в политиката предвид предстоящото управление на Доналд Тръмп. Новоизбраният президент на САЩ ще встъпи в длъжност на 20 януари.

„По-добрите търговски данни от Китай отразяват и подобрение в глобалното търсене, и силата на вътрешната икономика“, казва Джулиан Еванс-Причард, икономист в Capital Economics в Сингапур. „Въпреки днешната приятна изненада средносрочната перспектива пред китайската търговия остава изпълнена с предизвикателства“, допълва той.

„Възстановяващото се вътрешно търсене насърчава вноса“, казва Лари Хю, директор на звеното за Китай в Macquarie Securities в Хонконг. „Износът, който се връща към ръст, отразява широкото подобрение в глобалната икономика тази година“, посочва той.

Износът към САЩ - най-големият търговски партньор на Китай, се повишава с 8,1% през ноември.

Bloomberg посочва още, че добрите числа се дължат и на по-слабите стойности през същия месец миналата година. Тогава износът в доларови измерения се понижи с 4,3%, а вносът нарасна с 2,3% след сезонно изглаждане на данните.

Обърнат в местна валута износът се повишава с 5,9%, а вносът – с 13% на годишна база.


source: tradingeconomics.com

Вижте и коментар във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още