IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство се забави до едногодишен минимум през април

Икономическият растеж на Поднебесната империя може да се забави до 6,8% през второто тримесечие, посочи основният мозъчен тръст на правителство

09:04 | 04.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското производство се забави до едногодишен минимум през април

Производствената активност в Китай спадна през април до най-ниското си равнище в последната година, след като новите поръчки се свиха значително, изпращайки нов сигнал за забавяне на втората по големина икономика в света, предава Ройтерс.

Изготвяният от HSBC и Markit Economics индекс на мениджърите по продажбите спадна до 48,9 през миналия месец – най-ниското ниво от април 2014 г., спрямо 49,6 пункта през март. Нивото се оказаха по-слабо от предварителния резултат от 49,2 пункта и под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването на активността.

Подиндексът на общите нови поръчки отстъпи до 48,7 пункта през април – най-ниското равнище също в последната една година, въпреки че новите поръчки за износ показаха леки признаци на подобрение.

"Производственият сектор на Китай имаше слаб старт на второто тримесечие, като общият нов бизнес спадна с най-бързия темп от една година, докато производството остана в застой", каза Анабел Фидес, икономист в Markit. "Данните показват, че производствената активност може би се нуждае от повече мерки за стимулиране, за да се гарантира, че икономиката няма да забави растежа си под 7 на сто годишно, колкото бе през първото тримесечие".

Освен с проблемите в производствения сектор Китай се и с високите нива на вътрешен дълг. В тази връзка правителството нееднократно обеща да засили фискалните разходи през тази година в подкрепа на инвестициите и икономическия растеж.

В четвъртък Политбюрото на Китайската комунистическа партия – основният орган за вземане на решения, заяви, че властите ще засилят политиката си на "корекции" и ще намалят данъците допълнително. Управляващите също така посочиха, че правителството трябва да разшири финансирането в посока големи инфраструктурни проекти.

Икономическият растеж на Китай се очаква да се забави допълнително до 6,8% през второто тримесечие, посочи в доклад в понеделник Държавният информационен център – основният мозъчен тръст на правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още