IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван скок на поръчките на основни машини в Япония

Данните показват покачване от 10,7% на месечна база през октомвро в рязък контраст от предвиждания от анализаторите спад от 1,5%

11:50 | 09.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Поръчките на основни машини в Япония записват неочакван скок през октомври, покачвайки се втори пореден месец. Това сочат данните на правителството, сигнализирайки, че азиатската икономика вероятно набира сила след отслабването през лятото, пише MarketWatch.

Поръчките на основни машини се повишават с 10,7% през октомври на месечна база. Анализаторите, анкетирани от Wall Street Journal и Nikkei очакваха спад от 1,5% на месечна база.

Сравнено с октомври 2014 г. поръчаните основни машини са с 10,3% повече.

След публикуването на данните правителството обнови оценката си за този показател, казвайки, че пръчките „показват признаци на покачване“. 

Поръчките на машини се считат за водещ индикатор на инвестициите на бизнеса, въпреки че поради волатилността му е трудно да се направят заключения на база информация за само един месец. Основните поръчки не включват тези на предприятията в енергийния сектор и тези за кораби, които често са източник на колебания в цялостните данни поради големите си размери.

„Данните показват, че ефектът от забавянето на глобалната икономика постепенно намалява ", казва Муцомаро Кумагаи, главен икономист в института за научни изследвания Daiwa, цитиран от Ройтерс. „Очакваме машинните поръчки да останат до голяма степен без изменение в бъдеще. Износът и производството остават в застой, което отразява забавянето на световната икономика, така че трябва да имаме предвид възможността експортно ориентираните компании да бъдат предпазливи за капиталовите си разходи“, допълва той.

Разбивката по сектори сочи, че поръчките от промишлените предприятия се покачват с 14,5% на месечна база, за да запишат ръст за пръв път от пет месеца. В непромишлените предприятия индикаторът показва скок от 10,7%.

Информацията е налице ден след като данните за брутния вътрешен продукт на страната показаха скок в разходите на бизнеса за третото тримесечие, на фона на вълната от китайски посетители, която предизвика инвестиции в хотели и търговски обекти в цялата страна. Но забавянето в Китай и понижаването на покупките на смартфони отслабва търсенето на японски капиталови стоки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още