IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е избегнала техническа рецесия, сочат ревизирани данни

През третото тримесечие БВП нараства с 1% на годишна база

09:55 | 08.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика е избегнала техническа рецесия през третото тримесечие, сочат ревизирани данни, според които БВП нараства с 1% на годишна база.

Предварителните данни бяха за свиване от 0,8% през периода юли-септември, което беше второ поредно тримесечие свиване и съответно – техническа рецесия. 

От глобалната финансова криза насам третата по големина световна икономика беше в рецесия четири пъти, припомня BBC.

В сравнение с предното тримесечие японската икономика нараства с 0,3%. По-рано беше съобщено, че БВП се свива с 0,2%.

Анализатори подчертават, че стойностите са по-добри от очакванията. „Освен това през периода април-юни свиването на икономиката е 0,1% на месечна база, а не 0,2%, както по-рано беше съобщено“, казва Марсел Тиелиен от Capital Economics. Според Тилиен една от причините за по-добрите данни е стабилните инвестиции в бизнес, които се увеличават с 0,6%, а не се свиват с 1,3%, както беше съобщено по-рано.

„Японската икономика отново е по пътя към възстановяването. Данните говорят за подобрение в капиталовите разходи“, казва Хироаки Муто, главен икономист в Tokai Tokyo Research Center, цитиран от Bloomberg. Капиталовите разходи се увеличават с 11% на годишна база през третото тримесечие „Възстановяването не може да се нарече силно, но не трябва да бъдем и прекалени песимисти“, допълва Муто.

Следващата седмица управителният съвет на Японската централна банка заседава за паричната политика. Само един от общо 41 анкетирани икономисти очаква банката да разшири програмата си за стимули.

Миналия месец премиерът Шиндзо Абе нареди съставянето на допълнителен бюджет за настоящата фискална година. Според съветника на премиера Ецуро Хонда бюджетът ще бъде 3,5 трилиона йени (28,4 милиарда долара) и ще гарантира финансова помощ за по-бедните пенсионери.

Отделни данни от вторник показват, че излишъкът по текущата сметка на Япония се разширява до 1,46 трилиона йени. Очакванията бяха за излишък от 1,59 трилиона йени. Това е 16-ият пореден месец, когато се отчита излишък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още