IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в Китай расте с най-бърз темп от над 5 години

Ръстът на потребителските цени от своя страна се забавя леко

10:12 | 10.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената инфлация в Китай расте с най-бърз темп от над пет години през декември, съобщава Bloomberg. Производствените цени се повишават с 5,5% на годишна база, след като през ноември записаха ръст от 3,3 на сто. Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за повишение от 4,6%.

Потребителските цени от своя страна растат с 2,1% на годишна база на фона на прогнози за повишение от 2,2 на сто.

Производствените цени в Китай се върнаха на положителна територия преди четири месеца след години наред дефлация. Така Поднебесната империя изглежда ще започне да изнася инфлация, тъй като производствените предприятия вдигат цените заради по-високите разходи за продукция. Дали отскокът в цените ще бъде устойчив, зависи от представянето на глобалната икономика при управлението на Доналд Тръмп, както и от това какви ще са отношенията между Вашингтон и Пекин при новата администрация в САЩ. 

„Връщането на инфлацията продължава в промишлеността“, казва Джулия Уанг, икономист в HSBC Holdings в Хонконг. „Стабилната потребителска инфлация подсказва, че рефлацията е предимно в индустриалния сектор и все още не е достигнала до реалната икономика. Така че централната банка е възможно да реагира, докато инфлацията не се разшири до реалната икономика“, допълва тя.

Харисън Хю, главен икономист за Китай, Тайван, Хонконг и Макао в NatWest Markets (подразделение на Royal Bank of Scotland) очаква производствената инфлация да достигне своя пик през това тримесечие, а потребителската инфлация – да се ускори леко тази година. „Централната банка би искала да види производствена инфлация, която е по-силна от потребителската, така че компаниите да могат по-лесно да изплащат дълговете си“, посочва Хю.

Производствените цени в Китай растат по-бързо, тъй като слабата валута повишава цените на вносните суровини. Освен това търсенето на индустриални продукти се възстановява, а ефектът от намаляването на свръхкапацитета започва да действа, коментира Националната статистическа служба.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още