IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на китайската икономика се забавя леко до 6,8%

Стойностите обаче отговарят на очакванията

09:29 | 19.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на китайската икономика се забавя леко до 6,8% на годишна база през третото тримесечие, но отговаря на очакванията на експертите, предаде БТА.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай да нарасне с 6,8 на сто през периода юли-септември спрямо 6,9% през тримесечието април-юни.

Растежът е подкрепен от силните продажби на дребно и износа макар експерти да предупредиха, че нарастващият дълг на Китай поражда финансови рискове и може допълнително да забави растежа. Правителството обещава да намали задлъжнялостта, но вместо това използва кредитиране, за да подкрепи строителния сектор и не особено добре представящите се държавни компании.

В началото на октомври Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за икономическия растеж на Китай за тази година с 0,1 процентен пункт до 6,8 на сто заради по-високата от очакваното икономическа активност.
Представителите на МВФ призоваха обаче Китай да ограничат кредитирането, за да избегнат рязко забавяне на икономиката. 

Комунистическите лидери на страната се опитват да насочат Китай към по-бавен, по-устойчив растеж, основаващ се на потребителското търсене, а не толкова на износа и инвестициите. Неколкократно Пекин използва кредитирането, за да предотврати прекалено рязкото забавяне, което доведе до високите дългови равнища и забави възстановяването на икономическото равновесие.

В реч вчера при откриването на конгреса на Комунистическа партия на Китай президентът Си Дзинпин заяви, че бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, по-специално икономическите, са тежки. Сред сериозните предизвикателства, които Си Дзинпин открои като нерешени в достатъчна степен, са разширяващата се разлика в доходите, както и проблеми в сферите на заетостта, образованието, здравеопазването и други.

Си Дзинпин обеща задълбочаване на финансовата реформа и даване на възможност на пазарите да играят по-голяма роля в икономиката, но не посочи конкретни мерки. 

През третото тримесечие БВП на Китай на тримесечна основа е нараснал с 1,7% спрямо преразгледаните нагоре 1,8% през април-юни. Анализаторите очакваха на тримесечна основа БВП да нарасне с 1,7 на сто, отбелязва Ройтерс. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още