IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в Япония е по-голяма от очакваната

Увеличението на данъка върху продажбите и спадащите разходи на бизнеса продължават да се отразяват негативно на третата по големина в света икономика

11:01 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Япония се е свила с 1,9% на годишна база от юли до септември, значително над очакваните досега 1,6%, предава BBC.

На тримесечна база свиването е от 0,5%, спрямо очакваните 0,4%, показват ревизираните данни за растежа на брутния вътрешен продукт, представени от правителството.

Третата най-голяма икономика в света неочаквано изпадна в техническа рецесия, след като се сви второ поредно тримесечие за периода между юли и септември.

Тя се сви със 7,3% през второто тримесечие, което бе най-големият спад след земетресението и последвалото цунами от март 2011 г. насам.

Увеличението на данъка върху продажбите, който първо бе вдигнат от 5% на 8% през април, накърни растежа през второто тримесечие и все още оказва сериозно влияние върху икономиката.

Смята се, че големият спад на разходите от страна на бизнеса също е спомогнал за влизането на икономиката в по-дълбока рецесия. Ревизираните данни, които излизат няколко дни преди парламентарните избори, показват, че разходите на бизнеса са спаднали с 0,4% спрямо предишното тримесечие, вместо с очакваните 0,2%.

Неприятните икономически данни накараха премиера Шиндзо Абе да свика дългоочаквани предсрочни избори миналия месец. Абе ще търси нов мандат, за да отложи планираното за 2015 г. увеличение на данъка върху продажбите от 8% на 10%.

Увеличението бе заложено от предишното правителство през 2012 г., за да намали огромния публичен дълг на Япония. Нейният дълг е най-високият сред този на развитите държави.

В добавка към песимистичните данни, допитване на Ройтерс до бизнеса в понеделник, провеждано сред повече от 10 500 местни компании за техните бизнес перспективи, показа намалялото доверие сред японските производители през декември. Очаква се то да продължи да спада.

Индексът за доверие на производителите Tankan на Ройтерс спадна на 10 пункта през декември. През ноември той бе на стойност 13 пункта, като най-голям спад има при производителите на коли. Очаква се през март индексът да спадне до 7 пункта.  Индексът Tankan се използва като опорна точка от местната централна банка при определянето на паричната политика на Япония.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още