IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отлага повторното повишение на данъка върху потреблението?

Шиндзо Абе планира да свика предсрочни избори, за да консолидира властта си, посочва местно издание

10:27 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония отлага повторното повишение на данъка върху потреблението?

Японският министър-председател Шиндзо Абе ще отложи планираното повторно вдигане на данъка върху потреблението и ще свика общи избори през декември в опит да консолидира властта си, предава японски вестник, цитиран от Economic Times.

Във вторник Абе заяви, че все още не е избрал дата за изборите докато негов говорител посочи, че решението за вдигането на данъка върху потребление тепърва ще бъде взето.

Според японския вестник Sankei обаче премиерът ще отложи повишаването на данъка с година и половина до април 2017 г., като междувременно ще проведе предсрочни избори за долната камара на парламента. Близък до Абе представител на правителството потвърди пред Ройтерс, че министър-председателят вероятно ще отложи повишаването на данъка.

За момента официалната заявка на Шиндзо Абе е да не свиква нови избори до 2016 г. Въпреки това източници от Либерално-демократическата партия споделят, че премиерът може и да прибегне до този ход, за да поднови мандата си за нови 4 години преди да предприеме непопулярни стъпки, като възобновяване на работата на ядрените електроцентрали и гласуване на закон, позволяващ на японските военни да се бият на чужди територии за пръв път от Втората световна война насам.

„Това ще бъдат избори без основание“, коментира депутат, добавяйки, че би имало повече смисъл Абе да потърси нов мандат, ако възнамерява да продължи с вдигането на данъка върху потреблението, против което са повечето гласоподаватели. Народният представител все пак не отхвърля и тази възможност.

Абе се върна на власт през 2012 г., обещавайки да съживи икономиката на страната с комбинация от крайно гъвкава парична политика, високи публични разходи и реформи. Според опозицията отлагането на повишаването на данъка ще покаже, че Абеномиката се е провалила като стратегия за икономически растеж.

Правителството повиши данъка върху потреблението до 8% от 5% през април, предизвиквайки най-голямото свиване на японската икономиката от световната финансова криза насам през второто тримесечие. Абе заяви, че ще реши дали да продължи по план с повторното вдигане на данъка до 10% през октомври 2015 г, след като излязат данните за ръста на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие.

Борсата в Токио реагира изключително положително на възможността за отлагането на повишението на данъка, като водещият японски индекс Nikkei 225 се изкачи до 7-годишен връх в сряда, затваряйки с ръст от 0,43% при 17 197,05 пункта. 

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още