IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекрати контрола върху курса на рублата

Централната банка обаче може да се намеси при заплахи за финансовата стабилност

17:11 | 10.11.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

Руската централна банка (РЦБ) прекратява всекидневния контрол върху курса на рублата, оставяйки поевтиняващата валута да се търгува свободно на финансовите пазари, съобщи Ройтерс.

Банката уточни още, че от днес ще престане да определя дневни ограничения на колебанията на курса на рублата и няма да има задължение да се намества на пазара в подкрепа на валутата, която загуби почти половината от стойността си спрямо долара през тази година.

„В резултат на решението определянето на курса на рублата ще се случва под влиянието на пазарните фактори, които следва да допринесат за засилване на ефективността на паричната политика на централната банка на Русия и осигуряването на ценова стабилност. В допълнение новият подход ще допринесе за по-бързото приспособяване на икономиката към променените външни условия и ще повиши нейната устойчивост към неблагоприятните шокове“, се казва в съобщението на банката.

Финансовата институция добавя, че ще бъде в готовност да се намеси, ако се наложи да бъдат премахнати "заплахи за финансовата стабилност“.

По-рано в понеделник централната банка  понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2015 г. от 1 на сто до 0%. Централната банка понижи и прогнозата си за растежа на БВП на Русия през 2014 г. до 0,3%. Причината е "кумулативен ефект на външни фактори и структурни фактори", които заедно "доведоха до спад в темпа на растеж на руската икономика".

Също днес руският президент Владимир Путин заяви, че властите предприемат мерки за стабилизиране на обменния курс на рублата, запазвайки възможностите за допълнителни интервенции на валутния пазар. "Нашите финансови органи да предприемат необходимите мерки (за стабилизиране на рублата – бел. ред.)", каза държавният глава по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

През уикенда пък руският министър на икономиката Алексей Улюкаев заяви, че „рублата в момента се търгува на по-ниска цена от нейната реална стойност и ще се възстанови в близко бъдеще“.

По-рано през миналата седмица седмица руските централни банкери заявиха, че ще ограничат ежедневните си интервенции до 350 млн. долара, или далеч по-малко от нивата, наблюдавани през последните седмици, когато дневните интервенции на моменти превишаваха 2 млрд. долара.

Руската валута се срина през последните месеци на фона на спада на цените на петрола и финансовата несигурност, породена от западните санкции, въведени срещу Москва заради ролята ѝ в украинската криза, а еврозоната е най-важният търговски партньор на богатата на суровини държава. Като силно зависеща от износа на петрол страна, Русия страда и от спада на цените на „черното злато“. Към това следва да се добави бягството на капитали предвид високата инфлация и обезценяването на руската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
добре купуам ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Руските купувай! От борсата в Шанхай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
е добре де кво да купувам, SPX на 2040 него ли да купувам и там американските балонясали акции да падне на 1300 после да ме удари по чутурата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Купувай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
а и дивидентите и руските акции на лондонската борса са котирани в долари, да не се плаши тука народа, че рубли ше ви дават .. :)) сега ше пускат и няколко в Hong Kong там не знам в ква валута ше са дали в хартии с вожда или в Хонгконгски долари неам идея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
кво ти дреме ей ги RSX, RSXJ и ERUS - ETFs пакетите погледни там кво има и тея Gazprom GAZ.xlon ти дават 7% дивидент на година(повече от лихвите в КТБ :))), петрола в земята ама тея GAZ стоят там кат статуята на Ленин между 17-20$ и не падат и не падат, на 10$ кинта май нема да ме огрее като гледам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 9 години
ъхъ , ъхъ , и така от началото на годината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Къде е равновестко да спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
не знам баце неам идея минуса не съм ти го сложил аз, ше видим кво ше стане, но не са като Аржентина в никкав случай, само това знам. Измислили са няква гяволия, но каква и дали ше проработи не знам, но акциите им ше подскочат в това съм сигура ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
data
преди 9 години
каката с очилата просто си признава че няма повече ресурси или смята за безнадеждно поддържането на курса на рублата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още