IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария ограничи поскъпването на франка в отговор на гръцката криза

Винаги сме казвали, че сме активни на валутния пазар, ако е необходимо, заяви гуверньорът на централната банка Томас Джордан

15:37 | 29.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария ограничи поскъпването на франка в отговор на гръцката криза

Швейцарската централна банка се намеси на валутните пазари през уикенда в опит да ограничи поскъпването на франка на фона на несигурността по отношение на финансовото бъдеще на Гърция, заяви гуверньорът на институцията в понеделник.

"Винаги сме казвали, че сме активни на валутния пазар, ако е необходимо", заяви на финансово събитие в Берн Томас Джордан. "Ситуацията, която преживяхме през уикенда, налага тази необходимост от стабилизиране на пазара".

Джордан не пожела да коментира подробности за интервенцията.

Един гръцки фалит би могъл да изостри необходимостта инвеститорите да потърсят активи убежища, като швейцарската валута традиционно е разглеждана именно като такъв.

По думите на Джордан фалит на Гърция не попада в базовия сценария на Швейцарската централна банка, но институцията е подготвена за такова събитие.

През уикенда Гърция затвори своите банки и наложи контрол върху капитала, за да отговори на нарастващите опасения за разпад на финансовата система. Неуспехът на правителството на Алексис Ципрас да постигне сделка с кредиторите остави страната на ръба на неплатежоспособността по задължението към МВФ на стойност 1,6 млрд. евро, дължимо във вторник.

Предстоящата неплатежоспособност по дълга към МВФ увеличава перспективата Гърция да напусне еврозоната, което ще има непредвидими последици за проекта за единна европейска валута.

Джордан каза още, че еврозоната е в по-добра позиция, отколкото преди няколко години и че сътресенията в Гърция  малко вероятно ще дестабилизират други страни от блока, като Испания и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още