IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна повиши ключова лихва в опит да отговори на инфлационните рискове

Централната банка покачи годишния дисконтов процент от 14% на 19,5%

12:04 | 05.02.15 г.
Украйна повиши ключова лихва в опит да отговори на инфлационните рискове

Украинската централна банка повиши ключова лихвена ставка в опит да отговори на инфлационните рискове, съобщава ТАСС.

"Считано от 6 февруари 2015 г., беше решено да се увеличи годишният дисконтов процент от 14% на 19,5%", се казва в изявление на институцията.

Основната причина за решението на НБУ са засилените инфлационни рискове.

"През декември 2014 г. инфлацията на потребителските цени достигна годишния темп от 24,9%. Базисната инфлация се повиши до 22,8%, като се ускори особено силно през последните три месеца. Основният фактор за увеличението е обезценяването на обменния курс на гривната в резултат на натрупаните дисбаланси в миналото и влошаващите се очаквания, че социално-политическите събития и военния конфликт в източната част на Украйна ще имат значителен принос за ръста на инфлацията на потребителските цени в бъдеще", се казва в доклада.

Повишаването на лихвените проценти е част от мерките на правителството и централната банка за стабилизиране на икономиката. Действията се осъществяват в рамките на новата програма с Международния валутен фонд, която цели забавяне на инфлацията през първата половина на 2015 г.

Според прогнозите на регулатора равнището на потребителската инфлация в края на 2015 г. в страната е 17,2%.

Украйна продължава да е в сериозна политическа криза, която се отразява на икономиката и публичния сектор. Страната е на ръба на фалит, като властите се надяват това да бъде избегнато чрез финансиране от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още