IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Uber не включва Травис Каланик

Компанията не планира да върне бившия главен изпълнителен директор, макар че той се готвеше за голямо завръщане

12:48 | 08.08.17 г.
<p>
	Травис Каланик.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Травис Каланик. Снимка: Архив Ройтерс

Следващата глава от историята на компанията за споделено пътуване Uber няма да включва Травис Каланик в ролята на главен изпълнителен директор, заяви съоснователят Гарет Кемп в имейл до служителите, изпратен в понеделник, пише Quartz.

"Време е за нова глава и за правилния лидер за нашата следваща фаза на растеж“, пише Кемп. „Въпреки слуховете, които съм сигурен, че сте чули от новините, Травис няма да се върне като главен изпълнителен директор. Ангажирани сме с наемането на нов главен изпълнителен директор на световно ниво, който да ръководи Uber”.

Компанията е отказала да коментира повече по темата.

Каланик беше отстранен от поста през юни тази година, след шестмесечен скандал в най-високо оценявания стартъп в Силициевата долина. Каланик запази мястото си в борда на директорите, както и в групата, която се занимава с търсенето на нов главен изпълнителен директор.

Вместо да си тръгне мирно, известният съосновател на Uber, познат с избухливия си нрав, се опита да остане въвлечен в ежедневните операции, толкова много, че „топ директорите се чудиха как да получат помощ от борда, за да овладеят ситуацията“, писа миналия месец Кара Суишър от Recode.

Каланик е коментирал дори, че действа като Стив Джобс, подготвяйки се за завръщането си. Джобс беше отстранен от борда на Apple през 1985 г., на 30-годишна възраст, след битка с Джон Скули. В крайна сметка Джобс се завърна като главен изпълнителен директор през 1996 г.

Каланик не беше единственият, който планираше завръщането му. Повече от 1000 служители на Uber подписаха писмо, изпратено до борда на директорите в края на юни, с което изискват завръщането на Каланик на „оперативна роля“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още