IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Olympus остава на Токийската борса. Засега

Въпреки милиардния скандал акциите ще продължат да се търгуват на борсата, но компанията получи тригодишен изпитателен срок и глоба

15:14 | 20.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Olympus остава на Токийската борса. Засега

Акциите на разтърсения от счетоводен скандал японски производител на оптична и медицинска технология Olympus ще продължават да бъдат търгувани на токийската борса. 

Котирането обаче е съпроводено от последно предупреждение, съобщи операторът на борсата в петък, цитиран от Ройтерс.

Това означава, че компанията има три години изпитателен срок. При последващо нарушение концернът ще бъде отписан. Също така борсата наложи глоба в размер на равностойността на малко под 100 000 евро.

В петък цената на акциите достигна 12,50 евро (1199 jeni), след като преди седмица падна на най-ниското си равнище от 4,15 евро.

Olympus се нуждае спешно от свеж капитал в размер на около 1 млрд. евро.

Мултинационалната компания остана обект на разследвания от страна на полицията, прокуратурата и регулаторните органи, както и от страна на правоприлагащите агенции в САЩ и Великобритания, след като през есента на 2011 г. избухна голям счетоводен скандал.

Преди няколко месеца изпълнителният директор на концерна Майкъл Уудфорд разкри, че компанията е платила огромни суми за консултантски услуги, които никога не са били обявени. Освен това Olympus е плащала на малки японски фирми, които да прикриват загуби още от 90-те години на миналия век. По-късно Уудфорд беше уволнен и в момента води съдебно дело срещу корпорацията.

Точно преди седмица Ройтерс предаде, че частният фонд за дялови инвестиции TPG Capital има намерение да вложи около 1 млрд. долара в Olympus Corp. в съвместна сделка със Sony или друга компания от бранша, която желае да се включи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още