IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за дялов капитал TPG може да спаси Olympus

Инвеститорът може да вложи 1 млрд. долара в съвместна сделка с друга компания от бранша

13:59 | 13.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Скандалът около Olympus няма да бъде решен скоро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скандалът около Olympus няма да бъде решен скоро. Снимка: Ройтерс

Частният фонд за дялови инвестиции TPG Capital има намерение да вложи около 1 млрд. долара в японския концерн Olympus Corp. в съвместна сделка със Sony или друга компания от бранша, която желае да се включи. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свой добре информиран източник.

Според информацията TPG е съобщила на мениджъри на корпорациите Sony, Canon, Fujifilm Holdings и Panasonic за интереса си да осигури капитал и да изготви оценка, за да подпомогне възраждането на производителя на медицинска апаратура и фотоапарати. 

От доста време насам обаче фондът не е получил индикации от стратегическите кандидати дали биха желали да работят заедно по подпомагането. TPG смята, че може да е полезен партньор при вдигането на капитала, като предложи опита си в мениджмънта, преструктурирането и този в дейността по здравни продукти. Засега от TPG отказват коментар.

Olympus търси "приятелски" инвеститор, който да придобие миноритарен дял и да подпомогне бизнеса. Причината за тежкото състояние на концерна е скандалът за близо 2 млрд. долара, който избухна през октомври, което срина цената на акциите му и сериозно се отрази на финансовите резултати.

Преди няколко месеца изпълнителният директор на концерна Майкъл Уудфорд разкри, че компанията е платила огромни суми за консултантски услуги, които никога не са били обявени. Освен това Olympus е плащала на малки японски фирми, които да прикриват загуби още от 90-те години на миналия век. По-късно Уудфорд беше уволнен и в момента води съдебно дело срещу корпорацията.

В момента Olympus продължава да е разследвана от полиция, прокурори и регулатори, а срещу повече от половината членове на директорския борд се водят съдебни преследвания заради действията им.

Японската корпорация е атрактивна заради печелившото си звено за медицинско оборудване, отбелязва Ройтерс. Кандидат-спасителят TPG пък е един от най-големите фондове за дялов капитал в света, управляващ активи от 48 млрд. долара.

Последна актуализация: 20:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още