IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей и Еманюел Макрон планират акция срещу онлайн екстремизма

Обмисля се налагането на глоби на онлайн платформите, които не премахват проблемно съдържание

16:11 | 13.06.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон планират да поведат съвместна акция срещу технологичните компании, които се провалят в премахването на свързаното с тероризъм съдържание, в това число обмислят налагането на глоби, пише Bloomberg.

Справянето с ислямския екстремизъм, често вдъхновен от видеа и снимки в интернет, е приоритет за двете правителства. Британската предизборна кампания беше прекъсната от две смъртоносни нападения в Манчестър и Лондон, а повече от 200 души загинаха в Париж и Ница през 2015 и 2016 г.

„Великобритания и Франция ще работят заедно, за да насърчават корпорациите да правят повече и да спазват своята социална отговорност, за да увеличат усилията си за премахване на проблемно съдържание от техните мрежи“, коментира Мей преди визитата си в Париж във вторник. Това е първото ѝ пътуване след вота.

Мерките ще включват „проучването на възможността за създаване на нова правна отговорност за технологичните компании, ако се провалят в премахването на неприемливо съдържание“.

Ходът означава, че британското правителство обмисля въвеждането на закони, които да принудят интернет гиганти като Facebook, Google и Twitter да подобрят мониторинга на екстремистко съдържание и реч на омразата.

Срещата на Мей с Макрон – само дни преди старта на преговорите за Brexit – ще бъдат част от опита ѝ да убеди както британците, така и останалите страни в Европейския съюз, че може да запази правителството си на повърността, след като загуби парламентарно мнозинство.

Премиерът обеща да обсъди с други правителства принуждаването на интернет компаниите да спрат да предоставят „безопасни места“ за онлайн екстремизъм. Франция и Великобритания ще работят с технологични компании за разработването на инструменти за автоматично идентифициране и премахване на опасно съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
hagan
преди 6 години
Останали без мнозинство, Торите ще трябва да се коалират с единственият възможен съюзник в създалата се ситуация много по-консервативната Демократична Юнионистка Партия от Ирландия. ДЮП е против абортите, гей правата и имиграцията, а също така силно евроскептична-ТЕЗИ ЩЕ МИ СТАНАТ ЛЮБИМЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още