IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber обещава да създаде 50 хил. работни места в ЕС през 2015 г.

Компанията търси подкрепа от европейските градове, за да се защити от регулаторите и съдебни разпореждания

10:34 | 19.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на спорната услуга за споделено пътуване Uber Травис Каланик обеща, че компанията ще създаде 50 000 нови работни места през тази година в Европа – в градовете, които са готови да се договорят с нея, така че тя да може да работи свободно на тяхна територия, пише Economic Times.

“Искаме да превърнем 2015 г. в годината, в която установяваме нови партньорства с градовете в Европейския съюз (ЕС)“, заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на Uber Каланик пред присъстващите на DLD конференцията в Мюнхен – най-голямото събитие за медийните и технологичните лидери в Германия.

Четиригодишната компания трябва да се справи с целия поток от критики, докато продължава да се развива бързо в повече от 250 града по целия свят.

В Европа, където Uber предлага широка гама от възможности за транспорт – от професионални лимузини до неформални възможности за споделяне на автомобили – тя е  атакувана от съдебни разпореждания в Белгия, Франция, Германия, Холандия и Испания. Според властите в тези страни компанията е нарушила правилата за лицензиране на таксиметрови услуги.

Каланик твърди, че Uber е създала хиляди работни места в градовете, в които оперира. Припомняме, че компанията вече навлезе и в България от средата на декември, като засега технологичната компания ще предлага само нискотарифната UberX услуга. 

"Ако успеем да сключим тези партньорства, до края на 2015 г. ще сме създали 50 хил. нови работни места в ЕС“, коментира Каланик.

В момента Uber е най-високо оценяваният старт-ъп, подкрепян от рискови инвеститори. Той е оценяван на 41 млрд. долара, но от стартирането си непрестанно се сблъсква с проблеми с регулаторите и съдебни разпореждания в различните страни.

Компанията е остро критикувана и за това дали предлага достатъчно предпазни мерки, за да осигури физическата безопасност на пътниците, ползващи услугите ѝ. Причината за тези опасения е случай, в който жена, използвала услугите на Uber в Индия, заяви, че е изнасилена от шофьора на колата, в която се е возила. Тя е наела известен адвокат и в момента съди компанията в американски съд.

Сред другите критики срещу Uber се нареждат и високите цени по време на часовете със засилен трафик по пътищата. 

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Моабет да става
преди 9 години
Нещо подозрително има в тази история с индийката. Предполагам че компанията е предоставила всички данни за шофьора включително и номерата на кредитните карти на полицията. Да съди шофьора. Като че ли при обикновенните таксиметрови услуги изнасилвания не се случват? Дали ако я изнасилят във влака ще съди железниците, а ако се случи на пътя пътната агенция? Просто адвоката я е подучил че ако съди богата фирма може да получи голямо обезщетение. Не бива да се изключва възможноста да е акция против добрата идея. Има много полза да се създаде организация която да групира пътуващите в една посока да се събират в една кола вместо в три четири. И екологично и икономично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още