IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber ще предоставя данни на властите в Бостън

Компанията се надява да спечели благоволението на регулаторите на места, където статутът ѝ е под въпрос

10:19 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За първи път Uber ще даде възможност на властите да разгледат нейната богата база от данни, свързани с транспорта, пише The Wall Street Journal.

Във вторник компанията, предоставяща транспортни услуги, обяви, че ще предостави на властите в Бостън анонимни информация за наемането на автомобили за превоз, надявайки се да помогне за справянето с натовареното движение и да допринесе за по-добро градско планиране.

Uber ще даде на властите в Бостън тримесечен доклад, включващ дневници за пътуванията, в които са вписани датата, часа и маршрута, който са обслужвали нейните коли. Ще бъде предоставена информация за изминатото разстояние, пощенските кодове на районите, от които са взети и оставени клиентите. Данните обаче няма да съдържат имена на пътници, нито конкретните локации, до които те са се возили.

По-рано този месец Масачузетс въведе нови правила, с които официално призна Uber и други транспортни услуги за официални начини за транспорт.

Данните за транспорта представляват най-ценният актив на компанията. В замяна на предоставената на регулаторите информация, компанията се надява да изгради политическо влияние и да се погрижи за своята легитимност на места, където правният ѝ статут е поставен под съмнение.

В момента Uber преговаря за същото и с властите в Ню Йорк и е отворена за преговори и в останалите части на САЩ, коментират от компанията.

Данните на Uber могат да помогнат на градските власти да решат къде да строят нови пътища и да предложат различни транспортни решения, за да се справят с ежедневния трафик. Освен това може да послужи за по-лесно избиране на пътищата, които се нуждаят от поддръжка.

Но със споделянето на данни Uber рискува да разпали отново спора, свързан с опазването на личните данни на потребителите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още