IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100-каратов жълт диамант беше продаден за 16 млн. долара в Женева

Купувачът му пожела да запази анонимност

15:13 | 14.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

100-каратов жълт диамант беше продаден за 14,5 млн. швейцарски франка (16 млн. долара) на частен купувач. Това се случи по време на търг на бижута в Женева, организиран от Sotheby's. Аукционът събра 125,5 млн. швейцарски франка, предаде Ройтерс.

Жълтият диамант носи името „Graff Vivid Yellow” и е 100,09 карата. Той постави рекорд за най-скъпо продаден жълт диамант, обяви председателят на Sotheby's в Швейцария Дейвид Бенет.

От аукционната къща обявиха, че анонимният купувач ще плати по 163 331 долара за карат, като в сумата са включени и всички комисионни.

През ноември в Женева аукционната къща продаде диаманта „Pink Star” за рекордните 83 млн. долара. Миналата седмица обаче стана ясно, че камъкът остава при нея, тъй като купувачът не е успял да плати.

На търга във вторник беше продаден и бял диамант (103,46 карата), също обработен от Graff. От Sotheby's разкриха, че той е един от най-големите брилянтно обработени диаманти в света. Купувачът му се сдоби с него срещу сумата от 4,3 млн. швейцарски франка.

По-малкият, но зашеметяваш 31,34-каратов бял диамант „The Victory Diamond”, принадлежал на Флорънс Гулд, не успя да намери купувач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още