IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Катар да загуби домакинството на Световното през 2022 г.?

След ареста на няколко ръководители от ФИФА за корупция първенството там изглежда все по-несигурно

12:03 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Решението Катар да бъде избран за домакин на Световното първенство през 2022 г. винаги е било оспорвано, но след ареста на няколко високопоставени ръководни лица във футбола по обвинения в корупция победата изглежда все по-несигурна.

Дали Катар ще изгуби правото да организира турнира вероятно ще зависи от това кой точно от Международната футболна федерация ФИФА ще попадне в разследването, заяви пред CNBC Джеймс Дорси, старши научен сътрудник в S. Rajaratnam School of International Studies.

Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) разследва организацията в продължение на години, като най-малко шест настоящи или бивши топ служители бяха арестувани в Цюрих сряда. Президентът на ФИФА Сеп Блатер, за когото скоро предстоят избори за поста, не бе сред 14-те арестувани лица.

Дали Блатер вече е в състояние да запази поста си е от ключово значение за това дали Русия и Катар ще организират Световните първенства по футбол през 2018 и 2022 г., добави Дорси, който се фокусира върху въпросите от Близкия изток.

"Той (Блатер – бел. ред.) обеща, че няма значение какво ще стане – победата на Катар няма да бъде преразгледана", каза Дорси.

След като бе обявена през 2010 г., успешната кандидатурата на Катар за домакинство на Световното първенство през 2022 г. срещна буря от критики. В допълнение към твърденията за корупция, свързана със спечелването на домакинството, идват и опасенията за температурите в страната, които надхвърлят 50 градуса по Целзий през летните месеци. Катар също така е изправен и пред критики заради репутацията си по отношение на трудовите права на чуждестранните работници.

Актуални са също и опасенията относно избора на Русия за домакин на Световното първенство през 2018 г.

Арестите в сряда включват обвинения в корупция не само по отношение на правата за организиране на Световното първенство, но също така и заради телевизионните права. Част от международното разследване са твърденията, че някои от членовете на Изпълнителния комитет на ФИФА искат подкупи в замяна на гласа си в подкрепа на правата за излъчване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още